Hlasovanie o dôvere vlády sa odkladá, vystúpiť chcú ďalší poslanci

TA3 TASR
23.3.2018 16:55

Hlasovanie o dôvere vláde Petra Pellegriniho sa presúva na budúci týždeň. Dôvodom je veľký záujem opozičných poslancov zapojiť sa do diskusie. Rokovanie bude pokračovať v pondelok 26.3. ráno.

Očakáva viac ako 100-percentný výkon

Písomne prihlásených ostáva ešte 34 členov snemovne, na začiatku ich bolo 39. Z koalície sa okrem faktických poznámok do debaty neprihlásil zatiaľ nikto. Možnosť vystúpiť nevyužili ani ministri. Po vystúpení písomne prihlásených bude ešte možnosť zapojiť sa ústne.

Premiér v prejave označil štvrtkové menovanie svojho kabinetu za míľnik, ktorý by mal opäť nastoliť stabilitu a obrátiť pozornosť na skutočné problémy ľudí. "Programové vyhlásenie vlády preberá ciele a plány vlády predchádzajúcej. Je to logické. Predchádzajúci kabinet už viaceré ciele splnil, nová vláda v tom chce pokračovať. Sme pripravení okamžite pracovať. Nežiadame a ani nemôžeme žiadať žiadnych 100 dní na oboznámenie sa so stavom v rezortoch. Od kolegov očakávam viac ako 100-percentný výkon," deklaroval Pellegrini.

Dlh štátu

Uplynulý mesiac podľa jeho slov vojde do dejín ako jeden zo zlomových okamihov. "Úkladná vražda rozpútala nevídané emócie a vášne, ktoré sa pretavili do politickej krízy. Smrť dvoch mladých ľudí zasiahla všetkých. Ak bola motívom vraždy práca novinára, je to útok na demokratické piliere štátu a slobodu prejavu. Máme povinnosť dôsledne vyšetriť vraždu a spravodlivo potrestať páchateľov. Toto je dlh štátu," priznal.

Premiér preto apeloval, aby sme nechali pracovať políciu. "Dôverujme vyšetrovateľom a nezneužívajme túto tému. Minister vnútra Tomáš Drucker má úlohu vytvoriť čo najlepšie podmienky pre prácu polície. Táto tragédia sa nevyšetrí na uliciach, na stránkach novín ani vo volebných miestnostiach," poznamenal.

Za dôveru nezahlasujú

Podľa Pellegriniho ľudia prišli na námestia slobodne vyjadriť svoj názor. "Som vďačný, že nedošlo k násiliu ani k nepokojom," poznamenal. Považuje pritom za logické, že opozícia sa pokúša dostať k moci. "Ale politika má aj štátnický rozmer, a tým je zodpovednosť voči vlastnej krajine. Predčasné voľby by nič nevyriešili, lebo by prehĺbili nepokoj a ustanovili by zmätok," myslí si. Predseda vlády zdôraznil, že jasná väčšina NR SR sa hlási k dokončeniu práce súčasnej koalície, ktorá vzišla z demokratických volieb.

Opoziční poslanci v rozprave vládu kritizujú. Vidia v nej totiž len kozmetickú a marketingovú úpravu pôvodného kabinetu Roberta Fica, od ktorého prevzali aj vládny program. Ministrom neveria a pripomínajú im ich kauzy. Prítomní členovia vlády zatiaľ na ich otázky neodpovedajú. SaS, OĽaNO a Sme rodina preto za dôveru nezahlasujú. Zároveň pozývali ľudí, aby podvečer opäť vyšli do ulíc.

Vláda Petra Pellegriniho získa dôveru, ak jej program podporí nadpolovičná väčšina prítomných členov snemovne. Už skôr však písomne deklarovalo podporu 79 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok