Zastrelili vojaka Islamského štátu, ktorý zabíjal rukojemníkov

TA3 TASR ČTK
23.3.2018 15:31

Polícia vo veľkom zasiahla v juhofrancúzskom meste Trebes. Tam sa v jednom zo supermarketov zabarikádoval ozbrojený muž, ktorý zajal možno až osem rukojemníkov a prihlásil sa k Islamskému štátu. "Ja som vojak Daesh," kričal vraj pri vstupe do obchodu. Muža, ktorý zabil niekoľko rukojemníkov, už zneškodnila polícia.

Podozrivého zo spáchania rukojemníckej drámy v supermarkete v meste Trebes na juhu Francúzska v piatok zastrelila polícia. Informácie poskytol predstaviteľ francúzskych policajných odborov Yves Lefebvre.

Tento zvrat v situácii prišiel len niekoľko minút po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron v Bruseli na summite Európskej únie vyhlásil, že všetky dôkazy naznačujú, že rukojemnícka dráma v Trebes, ako aj streľba v supermarkete a v neďalekom meste Carcassone sú teroristickým útokom.

Macron zároveň ponúkol plnú podporu každému, koho sa situácia týka. Prezident uviedol, že v tomto štádiu neposkytne podrobnosti o počte obetí. Dodal, že v nasledujúcich hodinách sa vráti do Paríža a bude pozorne sledovať situáciu.

Najmenej tri obete na životoch a niekoľko zranených si podľa predchádzajúcich správ médií vyžiadala rukojemnícka dráma, ktorá sa začala v piatok krátko po 11.00 h SEČ v supermarkete Super U v Trebes neďaleko mesta Carcassone. Podľa zdrojov z ministerstva vnútra je stav jednej zranenej osoby veľmi vážny.

Páchateľ rukojemníckej drámy predtým strieľal v neďalekom Carcassonne na skupiny príslušníkov policajnej zložky CRS, ktorí sa vracali do kasární, pričom mal zabiť jedného človeka. Obe lokality delí asi osem kilometrov.

Zo zatiaľ oficiálne nepotvrdených správ vyplýva, že podozrivý muž sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát a žiadal prepustenie Salaha Abdeslama, jediného preživšieho príslušníka teroristických kománd, ktoré v novembri roku 2015 útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis; zahynulo vtedy 130 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok