Namiesto manifestácie tichá spomienka. Ľudia opäť vyšli do ulíc

TA3 TASR
23.3.2018 16:27

Hoci demonštráciu za slušné Slovensko organizátori pre vymenovanie novej vlády zrušili, ľudia v mestách na Slovensku aj v zahraničí opäť vyšli do ulíc. V Bratislave si chceli na tichej demonštrácii uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zhromaždenia sa uskutočnili aj na iných miestach Slovenska a v zahraničí.

Nenásilne vyjadriť, že nezabúdajú

Pokojnú demonštráciu, ktorá sa začala o pol piatej popoludní, zorganizoval kolektív iniciatívy #niejenamtojedno. Začala sa na Šafárikovom námestí a ľudia sa potom presunuli na Námestie SNP. Podľa prvých odhadov prišli opäť tisícky ľudí. 

„Chceme vyjadriť úctu Jánovi a Martine aspoň symbolickým spôsobom. Pochodom zo Šafárikovho námestia na Námestie SNP a zapálením sviečky Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej chceme tichým, pokojným a najmä nenásilným spôsobom vyjadriť, že my nezabúdame a nie je nám to jedno,“ uvádzali organizátori. Študenti naďalej čakajú nielen na vyšetrenie dvojnásobnej úkladnej vraždy, ale aj na dôsledné a spoľahlivé kroky politikov k prinavráteniu dôvery v slušnú, bezpečnú a spravodlivú spoločnosť.

Pred príhovorom Timoteja Lauka za iniciatívu #niejenamtojedno tisícky ľudí štrngali kľúčmi. Lauko vo svojom príhovore povedal, že je rád, že práve študenti mohli prevziať organizáciu pochodu. Po každej jeho vete nasledoval potlesk. Na záver ľudia zapálili sviečky za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú a zaspievali slovenskú hymnu. Na tichom pochode sa zúčastnili aj herci Richard Stanke či Alexander Bárta. Študenti po hymne dav žiadali, aby sa v pokoji rozišiel.

Zhromaždenie zorganizovali v piatok popoludní okrem Bratislavy napríklad v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, v Martine, v Žiline, Košiciach, Nitre, Prešove, ale aj v Brne, Paríži či Zürichu.

Presunuli sa pred parlament

„Týmto ukončujeme pietny pochod,“ vyhlásili. Dav na konci pochodu kričal „ďakujeme“ či „voľby“„Prosím vás aby ste sa v pokoji rozišli. Môžete si ešte uctiť pamiatku zapálením sviečky,“ upozorňovali opakovane študenti na pódiu. Ľudia mali v rukách slovenskú vlajku i transparenty, na ktorých sú heslá: Prídeme znova, ak treba! alebo Zober loptu, nie špáratko.

Zhromaždenie s názvom #niejenamtojedno v Bratislave bolo aj pred Národnou radou SR, presunulo sa tam z Námestia SNP. Ľudia tak urobili aj napriek tomu, že tichý pochod na Námestí SNP sa okolo 17:00 skončil a organizátori ľudí opakovane žiadali, aby sa v pokoji rozišli. Pred parlamentom niekoľko sto ľudí kričalo, spievalo hymnu a vykrikovalo "predčasné voľby," "mafia," "dosť bolo Smeru" i "Gašpar odstúpiť." Pred Úradom vlády SR bolo len niekoľko ľudí, je tam pokoj, ľudia v tichosti zapaľujú sviečky.

Stovky ľudí sa spred parlamentu v Bratislave už rozišli. Aj počas odchodu však ešte kričali „vrátime sa“ a „predčasné voľby.“ Podľa polície, ktorá strážila budovu Národnej rady SR, žiadne konflikty medzi ľuďmi neboli.

Zadržali muža so zbraňou

Policajti zadržali na Zámockej ulici 46-ročného muža, ktorý mal pri sebe počas protestu strelnú zbraň. Zásah sa udial až po oficiálnom ukončení pochodu. K hromadnému narušeniu verejného poriadku podľa polície nedošlo. "Muž, ktorý mal zbraň v legálnej držbe bol hliadkou Policajného zboru predvedený a eskortovaný na príslušný útvar," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. Účasťou na zhromaždení so zbraňou totiž porušil ustanovenie o zhromažďovacom práve.

Policajti pomáhali zabezpečovať pokojný priebeh ohláseného pochodu, ktorý organizovali vysokoškoláci z bratislavských univerzít aj následného neohláseného protestu pred Národnou radou SR. Na Palisádach a Mudroňovej ulici museli kvôli bezpečnosti obmedziť premávku pre motorové vozidlá.

V Bratislave sa malo v piatok konať aj zhromaždenie Za slušné Slovensko, jeho organizátori ho však zrušili, zdôvodnili to vymenovaním novej vlády. "Od začiatku sme reprezentovali občiansky hlas a sme hrdí na to, čo dosiahol. Teraz sme sa dostali do bodu, kedy vidíme, že nasledujúce kroky spoločnosť delia a z občianskej pozície vieme povedať, že sú kroky, ktoré sa majú diať na ulici, a kroky ktoré sa majú diať v parlamente," povedali organizátori.

Aj Žilina, Košice či Paríž

Sú podľa nich okamihy, ktoré nie sú jednoduché, ale aj o tom je sloboda, zodpovednosť a slušnosť. "Slušní občania rešpektujú ústavu," zdôraznili organizátori, ktorí ale nikam neodchádzajú a "budú pozorne sledovať systémové zmeny, ku ktorým sa nová vláda prihlásila a o ktorých hovorí, že je pripravená ihneď ich realizovať".

Napriek zrušeniu zhromaždenia v Bratislave sa ľudia v ďalších slovenských a zahraničných mestách zhromažďovali v uliciach. Na Slovensku sa zišli v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Nitre aj Prešove.

Ľudia vyšli do ulíc v Paríži, Zürichu, Sydney či Brne. Protesty už tradične odštartovali Slováci v austrálskom Sydney, ktorých sa podľa facebookovej stránky organizátorov stretlo približne 30.

Pripravujú videovýzvu

Ľudia vyšli do ulíc taktiež v Paríži. "Pripravujeme aj videovýzvu, v ktorej budeme prezentovať, čo očakávame od Slovenska. Potom ju budeme zdieľať s ostatnými zahraničnými Slovákmi, ktorí sa budú chcieť pripojiť,"priblížila spoluorganizátorka parížskeho zhromaždenia Katarína Janáková.

Zhromaždenie prebehlo i v Brne. "Prišlo do 500 ľudí, atmosféra bola pokojná, na pódiu vystúpili najmä organizátori a na záver sa prečítalo vyhlásenie slovenských organizátorov. Spievala sa aj hymna," vysvetlila Hana Skljarszka zo skupiny usporiadateľov. Zdôraznila, že jedným z dôvodov pokračovania zhromaždení je aj "pretrvávajúci stav v českej politike, na ktorý je potrebné stále upozorňovať".

Stretli sa aj Slováci vo Švajčiarsku. V Zürichu sa na pokojnom zhromaždení zozbieralo približne 40 ľudí. Protesty pokračovali i v rakúskom Linzi, fínskych Helsinkách, dánskom Aalborgu, kalifornskom Palo Alto a Los Angeles či v austrálskom Sydney.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok