Zistili príčinu výbuchu v Česku, ktorý si vyžiadal šesť životov

TA3 TASR
22.3.2018 16:08

Šesť ľudí zahynulo a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia pri nehode, ku ktorej došlo v areáli chemických závodov v českom meste Kralupy nad Vltavou, kde vybuchla jedna z nádrží na palivá či aditíva. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Požiar nevznikol

Podľa spoločnosti Česká rafinérska, ktorej areál patrí, ďalšie nebezpečie nehrozí. Príčiny výbuchu vyšetruje polícia.
"Bolo mi oznámené, že väčšina ľudí, ktorí zomreli, boli cudzí štátni príslušníci," uviedol podľa webovej stránky iRozhlas.cz starosta Kralúp nad Vltavou Petr Holeček. Explózia sa v areáli spoločnosti Česká rafinérska, ktorá je členom skupiny Unipetrol, ozvala okolo 10.00 h. Pre denník Právo to potvrdil hovorca Unipetrolu Pavel Kaidl.

"Je to v areáli našej rafinérie. Došlo k explózii jednej nádrže, bolo to bez požiaru. Ide o nádrž na palivá alebo aditíva, to v tejto chvíli neviem určiť. Môžem ale ubezpečiť, že všetko je teraz pod kontrolou a areál i okolie sú v bezpečí," povedal Právu Kaidl. "Žiadny požiar nevznikol, išlo o výbuch. Máme potvrdené z operačného strediska, že po príchode prvých jednotiek našli na mieste šesť mŕtvych a sú tam ďalší ťažko zranení," uviedla hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková.

Babiš vyjadril sústrasť

Na miesto nešťastia bolo vyslaných päť pozemných posádok stredočeskej záchrannej služby a vrtuľníky libereckej a pražskej záchrannej služby.

Podľa spresnených informácií si okrem smrti šiestich ľudí výbuch vyžiadal aj zranenia dvoch osôb. "Utrpeli stredne ťažké zranenia - jedna popáleniny II. stupňa na zhruba desiatich percentách povrchu tela a druhá osoba utrpela devastačné poranenia tváre. Po poskytnutí nevyhnutnej starostlivosti boli prevezené do vinohradskej a motolskej nemocnice," uviedla hovorkyňa záchranárov Petra Effenbergerová.

Nemocnice v Prahe vyhlásili tzv. traumaplán, aby boli pripravené na príjem väčšieho počtu zranených osôb.
Úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach výbuchu už vyjadrili aj český prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok