Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpad zo zberu banánov by mohol spomaliť roztápanie zmrzliny

Odpad zo zberu banánov by mohol spomaliť roztápanie zmrzliny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zmrzlina je obľúbenou pochúťkou najmä v letných mesiacoch, no práve teplo spôsobí, že sa rýchlo topí a z pochúťky sa tak rýchlo môže stať kvapkajúca pohroma na oblečení. Čo by ste však povedali na nápad pridať do zmrzliny poľnohospodársky odpad? Divná predstava? Ani nie, podľa vedcov z kolumbijskej univerzity Universidad Pontificia Bolivariana by to mohlo pomôcť zmrzline k dlhšiemu udržaniu svojho skupenstva a tiež to prináša ďalšie výhody.

Vedci prišli s myšlienkou, ako zabrániť rýchlemu topeniu sa zmrzliny. Pomôcť by mohol odpad zo zberu banánov. Tie rastú na stromoch v úzko zoskupených zväzkoch, pričom každý z týchto zväzkov je spojený s centrálnou stonkou známou ako rachis. Po zbere všetkých zväzkov banánov sú zvyšné zvyšky jednoducho zlikvidované. Teraz by sa však tieto stonky dali ďalej využiť.

Vedci najskôr zhromaždili hlavné stonky a potom z nich extrahovali takzvané celulózové nanofibrily, čo sú mikrovlákna, ktoré sú tisíckrát tenšie ako je šírka ľudského vlasu. Tieto bezfarebné celulózové nanofibrily sa následne pridali do zmrzliny v koncentráciách od 0 do 3 desatín gramu na 100 gramov zmrzliny.

Vedci prišli na spôsob ako spomaliť topenie zmrzliny. Využili k tomu odpaz zo zberu banénov, ktorým je centrálna stonka.

Pridaním tejto zložky do obľúbenej pochúťky sa zistilo, že sa roztopila oveľa pomalšie ako bežná zmrzlina. Ľudia by si ju tak mohli vychutnávať dlhšie aj počas horúcich dní. Navyše je takto upravená zmrzlina menej citlivá na teplotné zmeny, keď sa napríklad vyberie z mrazničky a potom sa dá opäť naspäť. To by mohlo predĺžiť jej minimálnu dobu spotreby.

Tiež bolo zistené, že zmrzlina s nízkym obsahom tuku, obohatená o celulózové nanofibrily zo stoniek banánovníkov, vykazuje vyššiu viskozitu ako jej bežný náprotivok. Tým sa zlepšuje jej krémovitosť a textúra. Vedci predpokladajú, že je to spôsobené tým, že nanofibrily pomáhajú stabilizovať tukovú štruktúru zmrzliny. Takto by sa dala vyrábať zmrzlina s nižším obsahom tuku, čím sa zníži počet prijatých kalórií. To je dobrá správa pre maškrtníkov, ktorí nechcú priberať.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)