Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slováci odhalili elektrické lietajúce auto s vertikálnym štartom

Slováci odhalili elektrické lietajúce auto s vertikálnym štartom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Slovenská spoločnosť AeroMobil už niekoľko rokov pracuje na projekte lietajúceho auta, ktoré pre vzlietnutie a pristátie potrebuje krátku dráhu, či už letiskovú plochu alebo normálnu cestnú komunikáciu. Teraz vývojári oznámili svoje plány rozšíriť produktovú sériu o model plne elektrického lietajúceho auta s vertikálnym štartom a pristátím, takzvané VTOL.

Spoločnosť AeroMobil predstavila koncept nového lietajúceho automobilu s označením AeroMobil 5.0 VTOL (vertikálny vzlet a pristátie) s elektrickým pohonom, ktoré rozšíri ponuku výrobcu o už existujúci model AeroMobil 4.0 STOL (vzlet a pristátie z krátkej dráhy) so spaľovacím motorom, ktorý je momentálne v predprodukčnej fáze.

AeroMobil 5.0 VTOL je štvormiestny elektrický automobil, ktorý vzlietne a pristane pomocou súpravy rotorov umiestnených na koncoch každého z jeho krídel. Horizontálny ťah vpred je zabezpečený elektricky poháňanou posuvnou vrtuľou v zadnej časti automobilu. V režime „Ground“, čiže v jazde po zemi sa krídla s rotormi sklopia tak, aby splynuli s konštrukciou automobilu.

Slovenská spoločnosť AeroMobil predstavila koncept nového lietajúceho elektrického automobilu AeroMobil 5.0 VTOL s vertikálnym vzletom a pristátím.

Každý cestujúci bude mať prístup k údajom o lete a pokročilým možnostiam komunikácie a multimédiám. Cestujúci tak budú vždy pripojení počas letu aj počas jazdy na ceste. Spoločnosť tvrdí, že lietajúce vozidlo 5.0 by malo byť schopné samostatného letu. Je teda otázne, či bude potrebné mať licenciu pre pilotovanie alebo nie. Určite si ju používateľ musí vybaviť v prípade modelu AeroMobil 4.0 STOL so spaľovacím motorom. Spoločnosť dúfa, že oba modely sa budú navzájom dopĺňať.

„Stratégia viacerých produktov znamená, že môžeme zabezpečiť cestovanie na území mesta s AeroMobilom 5.0 VTOL a cestovanie v meste s vozidlom AeroMobil 4.0 STOL. Naša stratégia rieši obmedzenia alternatívnych konceptov VTOL, ktoré sú viazané len na špeciálne pristávacie plochy a nie na súčasné využívanie existujúcej cestnej infraštruktúry,“ povedal Juraj Vaculík, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti AeroMobil.

No na model AeroMobil 5.0 si ešte nejaký ten čas počkáme, Spoločnosť odhaduje, že nebude k dispozícii skôr ako za sedem až desať rokov. Model lietajúceho automobilu AeroMobil 4.0 STOL je však o niečo bližšie k realite, pričom jeho produkcia sa začne po jeho plánovanom uvedení v roku 2020.

Slovenská spoločnosť AeroMobil predstavila koncept nového lietajúceho elektrického automobilu AeroMobil 5.0 VTOL s vertikálnym vzletom a pristátím.