Johnson si myslí, že otrava exagenta súvisela s ruskými voľbami

TA3 TASR
21.3.2018 22:22

Načasovanie útoku na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa pravdepodobne súviselo s ruskými prezidentskými voľbami. Oznámil to britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Zároveň ale dodal, že v žiadnom prípade nechce vrátiť obdobie studenej vojny.

Británia tvrdí, že za otravou bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije novičokom stojí ruský štát. Novičok je druh nervovoparalytickej látky vyvinutej v Sovietskom zväze. Rusko popiera účasť na útoku zo 4. marca v anglickom meste Salisbury. Johnson pred výborom britských zákonodarcov povedal, že zodpovednosť za útok smeruje "naspäť k ruskému štátu a k tým, čo sú vo vedení".

Minister tiež vyjadril súhlas s názorom jedného zákonodarcu, že ruský prezident Vladimir Putin sa pokúsi vylepšiť obraz Ruska počas organizovania Majstrovstiev sveta vo futbale 2018 tak, ako Adolf Hitler využil olympijské hry, keď sa v roku 1936 konali v nacistickom Nemecku. Informáciu priniesla agentúra Reuters. Majstrovstvá budú v Rusku v júni a júli.

Británia a Rusko si v reakcii na útok navzájom vyhostili po 23 diplomatov; Británia sa navyše snaží zhromaždiť po svojom boku spojencov, aby zaviedli proti Moskve nové opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok