SaS novej vláde dôveru nedá, Bugár dúfa v upokojenie situácie

TA3 TASR SITA
21.3.2018 18:51

Vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorú vo štvrtok vymenuje prezident Andrej Kiska, nedostane dôveru poslancov opozičnej SaS v parlamente. Strana informovala, že neverí ochote a schopnostiam novej vlády urobiť zo Slovenska spravodlivý štát s fungujúcimi verejnými službami.

SaS novej vláde dôveru nedá, Bugár dúfa v upokojenie situácie
SITA/Diana Černáková

Opozícia má obavy

SaS tvrdí, že je pozoruhodné, čo všetko boli strany Smer-SD, SNS a Most-Híd ochotné strpieť, aby si udržali moc a ako ďaleko dokázali zájsť "v zúfalej snahe odolať masovému odporu občanov Slovenska". "História Smeru-SD a SNS je históriou populistických, protireformných strán, ktorých hlavnou úlohou je cudzopasiť na verejnom majetku a roznášať po spoločnosti vírus klientelizmu. Most-Híd sa pretvoril na stranu, ktorá sa im chce v tom podobať," uviedla SaS.

Opozičné hnutie Sme rodina prijíma rozhodnutie prezidenta vymenovať novú vládu. Napriek tomu si stále myslí, že najlepším riešením súčasnej situácie sú predčasné voľby. Hnutie Borisa Kollára to uviedlo vo svojom stanovisku.

"Na jednej strane chápeme, že (prezident) sa takýmto spôsobom snaží upokojiť situáciu. Na druhej strane však máme obavy, že pri tom, čo sa deje a aké veci neustále vychádzajú na povrch, nemusí tento prezidentov krok viesť k upokojeniu," uvádza Sme rodina. Hnutie sa čuduje, že koalícia si neverí a odmieta predčasné voľby. Tie sú podľa Sme rodina "najlepším a najférovejším riešením".

Danko je pripravený zvolať parlament

Rozhodnutie vymenovať vládu a aj samotná nová vláda môžu podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára prispieť k upokojeniu situácie, čo Slovensko najviac potrebuje. „Vláda bude musieť konať tak, aby sa vracala dôvera ľudí vo vládu i v ďalšie inštitúcie," uviedol.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) akceptuje rozhodnutie prezidenta Andrej Kisku vo štvrtok vymenovať Petra Pellegriniho za predsedu vládu a akceptovať jeho návrh kabinetu. Danko avizoval, že je pripravený zvolať schôdzu parlamentu, na ktorej by novej vláde vyslovil dôveru hneď, ako sa bude dať. Takáto schôdza by mala byť v piatok. „Keď prezident prijme a vymenuje novú vládu, hneď na druhý deň zvolám schôdzu parlamentu, aby rekonštruovaná vláda začala čím skôr pracovať,“ povedal Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok