Kiska rozhodol o vláde. Vymenuje ju, Pellegrini bude premiérom

TA3 SITA TASR
21.3.2018 16:23

Andrej Kiska rozhodol o vládnom kabinete, ktorý mu navrhol designovaný premiér Peter Pellegrini. Prezident uviedol, že po vražde Jána Kuciaka verejne sľúbil, že ako hlava štátu je pripravený previesť krajinu politickou krízou. Priznal, že v súvislosti s tým, že prvý návrh na novú vládu Petra Pellegriniho odmietol, išiel na hranu svojich právomocí. S druhým zoznamom kandidátov tiež nie je "na 100 percent spokojný," rozhodol sa však, že vládu vymenuje.

Vymenovanie vlády vo štvrtok

Kiska nechce prekročiť hranicu danú ústavou a vládu Petra Pellegriniho, ktorá nahradí kabinet Roberta Fica, vo štvrtok o desiatej predpoludním vymenuje.

Kiska upozornil, že nová vláda musí získať dôveru parlamentu, ale aj verejnosti. "V súčasnej atmosfére to bude ťažká úloha. Verím, že si túto zodpovednosť uvedomuje každý minister a ministerka. Ako prezident budem dbať na to, aby na túto zodpovednosť nemohli ani na chvíľu zabudnúť," dodal.

Pellegrini odovzdal prezidentovi Kiskovi druhý návrh na členov jeho vlády. Oproti pôvodnému zoznamu, ktorý hlava štátu odmietla, došlo k zmene v nominácii na post ministra vnútra. Ten má namiesto Jozefa Ráža ml. zastávať Tomáš Drucker, ktorého má na poste ministra zdravotníctva vystriedať Andrea Kalavská.

Vláda, ktorú vymenuje Andrej Kiska:

Predseda vlády: Peter Pellegrini 
Vicepremiér pre investície: Richard Raši
Minister vnútra: Tomáš Drucker
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Ministerka zdravotníctva: Andrea Kalavská
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

Žiadosť o dôveru už v piatok

Pellegriniho vláda, ktorú vo štvrtok vymenuje prezident, by mohla predstúpiť pred Národnú radu SR a požiadať ju o dôveru už v piatok. Potvrdil to hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník. Postup je podľa jeho slov taký, že keď prezident vymenuje vládu, tá sa zíde na svojom prvom zasadnutí, na ktorom prijme programové vyhlásenie. Následne požiada predsedu NR SR o zvolanie schôdze, na ktorej predstúpi s jej programom a požiada o vyslovenie dôvery.

"Predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) hodlá svoje slovo dodržať a schôdzu parlamentu o vyslovení dôvery novej vláde zvolá na druhý deň po prvom rokovaní vlády. Predbežne sa počíta s tým, že táto schôdza parlamentu bude v piatok," doplnil Kostelník.

V porovnaní so súčasnou vládou dôjde okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú bude zastávať Richard Raši (Smer-SD), ministrom vnútra bude Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok