Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na letisku v Nórsku sa predviedli autonómne snežné pluhy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Udržiavanie letiskových dráh je nákladná záležitosť najmä počas zimných mesiacov, kedy treba z nich odpratávať napadaný sneh. To sa samozrejme môže odzrkadliť aj na drahších letoch. S cieľom zefektívniť tento proces sa švédska technologická spoločnosť Semcon rozhodla vyvinúť autonómny snežný pluh s príhodným názvom Yeti. Svoje schopnosti si tieto stroje otestovali priamo v praxi na letisku Fagernes v nórskom meste Leirin, 200 km severne od Osla. Letiskovú dráhu čistili pritom dva autonómne snežné pluhy, ktoré pracovali spolu ako zohratý tím.

Sneh dokáže vyradiť letovú prevádzku a v akomkoľvek množstve na dráhe sa považuje za nebezpečný. Čistenie zasnežených dráh na letisku pritom nie je finančne nákladné len z pohľadu nákupu snežných pluhov a ich prevádzky, no treba zabezpečiť aj vyškolenú posádku, ktorá musí byť k dispozícii 24 hodín denne v oblastiach. V chladných regiónoch sú tieto náklady ešte vyššie, pretože pri nízkych teplotách musia byť negarážované pluhy neustále v prevádzke, aby nezmrzli a mohli byť neustále k dispozícii.

Spoločnosť Semcon predviedla technológiu autonómnych snežných pluhov Yeti na letisku Fagernes v nórskom meste Leirin.

Z pohľadu toho, že letiská sú starostlivo naplánované a kontrolované prostredie, čistenie dráhy od snehu s pomocou autonómnych technológií je v tomto prípade ideálne riešenie. Spoločnosť Semcon sa rozhodla tieto technológie predviesť v praxi a tento týždeň umiestnila na letisku Fagernes svoje dva autonómne snežné pluhy Yeti. Každý stroj má na dĺžku 20 metrov a s pluhom je široký 5,5 metra. Snežné pluhy pritom dokázali v tandeme vyčistiť letiskovú dráhu, s plochou porovnateľnou k 670 futbalovým ihriskám, za jednu hodinu, a to za rôznych poveternostných podmienok.

Spoločnosť Semcon predviedla technológiu autonómnych snežných pluhov Yeti na letisku Fagernes v nórskom meste Leirin.

Výhodou autonómnych snežných pluhov Yeti je okrem toho, že nepotrebujú ľudskú posádku aj to, že sú schopné spolupracovať ako tím. Ak snežný pluh pracuje samostatne, odhŕňa sneh z jednej strany na druhú a naspäť. Pri nasadení viacerých autonómnych snežných pluhov po celej dĺžke dráhy v uhlopriečke to vyzerá úplne inak. Keď sa pluhy začnú pohybovať, prvý z nich tlačí sneh pred druhý, ten ho tlačí pred tretí a tak ďalej až kým sa sneh úplne nedostane z dráhy. Takýto systém riadenia by mohol výrazne zefektívniť automatické odstraňovanie snehu na letiskách.

Spoločnosť Semcon predviedla technológiu autonómnych snežných pluhov Yeti na letisku Fagernes v nórskom meste Leirin.