Historici žiadajú chýbajúce materiály o sviečkovej manifestácii

TA3 TASR
21.3.2018 10:03

Ústav pamäti národa požiadal Generálnu prokuratúru, aby mu zo svojho archívu odovzdala celý dokumentačný materiál týkajúci sa Sviečkovej manifestácie v roku 1988. Na tlačovej konferencii o tom informoval František Neupauer zo Sekcie vedeckého výskumu ÚPN.

Historici žiadajú chýbajúce materiály o sviečkovej manifestácii
TASR

Dôvodom je, že historikom doteraz ostávajú neprístupné niektoré dôležité materiály o tejto udalosti, vrátane vyšetrovacieho spisu vtedajšej Vojenskej obvodnej prokuratúry.  "Ide najmä o vyšetrovací spis Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava z roku 1990," priblížil Neupauer.

Žiadosť zástupcovia ÚPN podali na Generálnu Prokuratúru. V pripojenom liste, pod ktorý sa podpísali slovenskí historici, žiadajú, aby celý dokumentačný materiál viažuci sa k Sviečkovej manifestácii, vrátane zvukových, obrazových a fotografických materiálov a nachádzajúci sa v správe alebo archívoch Generálnej prokuratúry SR bol odovzdaný do archívu ÚPN alebo Slovenského národného archívu a tak bol sprístupnený historikom a bádateľom na vedecký výskum a prehĺbenie poznatkov o tejto dejinnej udalosti.

Neupauer v tejto súvislosti poukázal i na možné riziko skartovania týchto materiálov. "Predsa len, od udalosti ubehlo už 30 rokov, skartačná prax každého archívu je iná. Ak by však došlo k zničeniu týchto materiálov, dejiny by to vnímali ako ničenie dokumentov o vlastnej novodobej histórii."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok