Pellegrini po Kiskovom odmietnutí mení zloženie kabinetu

TA3 SITA TASR
20.3.2018 17:11

Prezident Andrej Kiska zmietol zo stola zloženie nového vládneho kabinetu, ktoré mu navrhol Peter Pellegrini. Na poste ministra vnútra v ňom mal pôvodne byť Jozef Ráž mladší, syn speváka Elánu a člen tímu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Hoci Pellegrini hovoril, že výberom chcel upokojiť situáciu a na post ministra hľadali najmä krízového manažéra, Kiskovi sa výber nepozdával. Pellegrini na prezidentove výhrady zareagoval - v mene upokojenia situácie mu ustupuje.

Nebezpečný precedens

"Nechcem veľmi komentovať krok pána prezidenta," uviedol Pellegrini s tým, že sa prezidentovmu kroku budú istotne venovať mnohí odborníci na ústavné právo. Obáva sa "nebezpečného precedensu" v budúcnosti. Napriek týmto slovám sa s koaličnými partnermi rozhodli, že urobia "všetko pre upokojenie situácie" a štát nemôže "stáť" už tretí týždeň. Kiskovi v stredu doručí nový návrh na vládu, ktorý bude obsahovať "niekoľko zmien".

Na post ministra vnútra Pellegrini nenavrhne doterajšieho nominanta, ale terajšieho ministra zdravotníctva, Tomáša Druckera. Tým sa otvára pozícia šéfa rezortu zdravotníctva - ministerkou sa má stáť doterajšia štátna tajomníčka Andrea Kalavská.

Rozhodnutie prijať ponuku Pellegriniho a strany Smer-SD na post ministra vnútra urobil Drucker napriek svojmu želaniu zostať v rezorte zdravotníctva, uviedol to vo svojom stanovisku. "Chcel som pokračovať v zmenách, ktoré som naštartoval, ale urobil som tak v záujme zachovania štandardného ústavného a demokratického fungovania krajiny, a to predovšetkým s cieľom sa pokúsiť upokojiť súčasnú situáciu," vyhlásil Drucker. Doplnil, že je presvedčený, že každý má povinnosť sa aspoň pokúsiť zlepšiť túto situáciu.

Kiska vládu odmietol vymenovať

Prezident Kiska si preštudoval zoznam s navrhovanými členmi novej vlády, ktorý mu v pondelok priniesol nádejný nový premiér Pellegrini a oznámil, že kabinet v navrhovanom zložení nevymenuje. Problém mal zrejme najmä s ministrom vnútra. Pellegrinimu zároveň Kiska tlmočil konkrétne výhrady a požiadal ho, aby do piatku navrhol novú zostavu nominantov na členov kabinetu.

"Musí presvedčiť, že nová vláda prinesie zmeny, ktoré očakávame. Musí vytvoriť vládu, ktorej obsadenie, najmä minister vnútra, dokáže upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti. Vládu, ktorá by mala byť schopná presvedčiť verejnosť, že zabezpečí nestranné a nezávislé vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ale aj podozrení z pôsobenia organizovaného zločinu, o ktorých písal," povedal prezident. 

Podľa jeho slov roky obsadzovania verejných funkcií príbuznými, známymi či obchodnými partnermi, vytvorilo v očiach verejnosti nelichotivý obraz o stave štátnych inštitúcií. "Neveria, že vrcholové pozície sú obsadzované ľuďmi, ktorí chránia verejný záujem," povedal Kiska. Dodal, že posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia, kto bol s kým na motorkách či oslave narodenín. "Ako hlava štátu to nepripustím, toto nie je cesta k obnoveniu dôvery. Preto som požiadal o nový návrh," dodal Kiska s tým, že na obsadenie nového kabinetu musíme mať prísne nároky.

Zloženie vlády, ktoré pôvodne navrhol Pellegrini:

Predseda vlády: Peter Pellegrini
Minister vnútra: Jozef Ráž ml.
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Minister zdravotníctva: Tomáš Drucker
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok