Najlepšie miesto pre život je neďaleko Bratislavy. Tá zaostáva

TA3 TASR
20.3.2018 13:33

Titul mesta, ktoré ponúka najlepšiu kvalitu života, už deviatykrát po sebe získala rakúska metropola Viedeň. Podľa agentúry Reuters Bratislava skončila tento rok na 80. mieste.

Najlepšie miesto pre život je neďaleko Bratislavy. Tá zaostáva
SITA/AP

Priťahujú nadnárodné spoločnosti

Vyplýva to z tohtoročného indexu kvality života firmy Mercer, ktorý sa vytvára na základe analýzy viacerých faktorov: zdravotnej starostlivosti, možností na vzdelávanie, oddych a bývanie, ďalej služieb, dostupnosti úradov a miery osobnej slobody i zločinnosti.

Správa konštatuje, že v niektorých východoeurópskych mestách sa životná úroveň za posledných 20 rokov zvýšila zásadným spôsobom. Napríklad Sarajevo si svoje skóre polepšilo o 21,5 percenta, Bratislava o 19,1 percenta, Belehrad o 18,3 percenta a Záhreb o 15 percent.

Vďaka rastu životnej úrovne, konkurencieschopného trhu práce a dostupnosti talentov začalo mnoho z týchto miest priťahovať nadnárodné spoločnosti, uviedla podľa Reuters Martine Ferlandová, prezidentka spoločnosti Mercer pre oblasť Európy a Tichomoria.

Hlavné mesto SR v rebríčku:

2018: 80. miesto
2017: 83. miesto

Na konci sú Bagdad aj Saná

V prvej pätici metropol najlepších pre život je okrem Viedne aj Zürich, Auckland, Mníchov a Vancouver. Do dvadsiatky najlepších miest sa dostali aj ďalšie štyri nemecké mestá - Düsseldorf, Frankfurt, Berlín a Hamburg, spolu s tromi ďalšími mestami zo Švajčiarska - Ženeva, Bazilej a Bern, dvoma kanadskými mestami - Toronto a Ottawa, a novozélandským Wellingtonom. V prvej dvadsiatke sú aj dve mestá z Austrálie - Sydney a Melbourne, a po jednej metropole z Dánska - Kodaň, a Holandska - Amsterdam.

Jediným nováčikom v prvej dvadsiatke je Luxemburg, ktorý vyradil Štokholm. Na konci rebríčka skončili jemenské mesto Saná, metropola Stredoafrickej republiky Bangui a iracký Bagdad. Toto ich hodnotenie súvisí s politickou nestabilitou, chudobou a extrémnymi klimatickými podmienkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok