Výnimočný krok, možno budú voľby. Politici reagujú na Kisku

TA3 SITA TASR
20.3.2018 12:56

Politici z koalície i opozície aj nominanti na ministrov reagovali na slová Andreja Kisku, ktorý sa rozhodol nevymenovať kabinet Petra Pellegriniho v zložení, ktoré mu navrhol. Výhrady mal zrejme najmä k osobe ministra vnútra.

Berie na vedomie a akceptuje

Kandidát na nástupcu Roberta Kaliňáka Jozef Ráž mladší pre Sme uviedol, že Kiskovo rozhodnutie nevymenovať novu vládu rešpektuje. „Samozrejme, plne rešpektujem rozhodnutie a názor pána prezidenta,“ uviedol.

Rozhodnutie hlavy štátu berie na vedomie a akceptuje aj šéf parlamentu a koaličnej SNS Andrej Danko. Po oboznámení sa s detailmi jeho výhrad sa bude vedieť SNS lepšie vyjadriť. Dankovo stanovisko sprostredkoval jeho hovorca Tomáš Kostelník.

Dezignovaný premiér Pellegrini bude mať podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku pri výbere nových kandidátov na ministrov ťažkú úlohu, lebo nároky prezidenta Andreja Kisku je dosť ťažké naplniť. Podľa Pašku je možné, že Smer sa rozhodne ísť cestou predčasných volieb. "Som presvedčený, že Pellegrini sa požiadavky prezidenta bude snažiť naplniť a bude na to potrebovať dlhší čas. Je však možné, že práve táto požiadavka Andreja Kisku bude smerovať možno k tomu, že strana Smer-SD sa rozhodne pre iné riešenie súčasnej politickej krízy, ktoré môže smerovať až k predčasným voľbám," pripustil Paška. Myslí si totiž, že ak by Smer musel menovať do vlády odborníkov, ktorí nemajú žiaden vzťah k súčasným štruktúram Smeru, znamenalo by to, že si strana nemôže uplatniť svoje právo zúčastniť sa na vládnutí svojimi nominantami, napriek tomu, že zvíťazili výrazne vo voľbách.

Mohol skloniť hlavu

Prezident sa dôrazne zasadzuje za obnovu dôvery ľudí v štát. Uviedol to predseda OĽaNO Igor Matovič v reakcii na jeho rozhodnutie. "Mohol skloniť hlavu, ale rozhodol sa naďalej stáť na strane ľudí túžiacich po slušnom Slovensku. Po Slovensku bez mafie previazanej s kľúčovými predstaviteľmi vládnych strán. Po Slovensku, kde budeme môcť radi žiť," doplnil svoje stanovisko Matovič.

„Tento krok pána prezidenta považujeme za výnimočný krok vo výnimočnej situácii. Rozumieme tomu, že odmietol vymenovať vládu, v ktorej má byť nástupcom Roberta Kaliňáka jeho kamarát," reagovala SaS. "Keď má byť vyšetrená dvojnásobná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, musia byť vyšetrené veci, o ktorých zavraždený novinár písal. Nevieme, ktorá z konkrétnych vecí, o ktorých písal, viedla k jeho zavraždeniu. Drvivá väčšina jeho článkov sa však týkala korupčných káuz, ktoré siahajú k ľuďom blízkym strane Smer-SD. Pokiaľ nepríde k dôslednému a spravodlivému vyšetreniu všetkého, o čom písal, nedozvieme sa, kto je za dvojnásobnou úkladnou vraždou,“ uvádza sa v stanovisku strany.

Zloženie vlády, ktoré navrhol Pellegrini:

Predseda vlády: Peter Pellegrini
Minister vnútra: Jozef Ráž ml.
Minister zahraničia: Miroslav Lajčák
Minister zdravotníctva: Tomáš Drucker
Ministerka kultúry: Ľubica Laššáková
Minister hospodárstva: Peter Žiga
Minister financií: Peter Kažimír
Ministerka pôdohospodárstva: Gabriela Matečná
Minister školstva: Martina Lubyová
Minister obrany: Peter Gajdoš
Minister spravodlivosti: Gábor Gál
Minister dopravy: Árpád Érsek
Minister živ. prostredia: László Sólymos

Kollár: Netrasieme sa k válovu

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár rešpektuje rozhodnutie prezidenta. Nepozná presne dôvody, pre ktoré Kiskovi prekáža nominácia Jozefa Ráža ml. na ministra vnútra, ale prezidentovo rozhodnutie podľa Kollára treba rešpektovať.

Kollár nevidí problém v tom, že sa riešenie situácie posúva o dva či tri dni. Problém by bol, ak by sa to naťahovalo.

Za najsprávnejšie a najférovejšie riešenie vládnej krízy považuje naďalej predčasné voľby. Odmieta však tvrdenia koalície, že sa opozícia "trasie k válovu". "Tu nejde o opozíciu a koalíciu, ale o ľudí. A k ľuďom by sme sa mali správať zodpovedne. V tejto vybičovanej atmosfére je najtransparentnejšie nechať rozhodnutie na ľudí," vysvetlil.

Bugár: Ráža mladšieho sme akceptovali

Líder koaličného Mostu-Híd Béla Bugár zatiaľ nevidí dôvod na predčasné voľby, keďže 79 poslancov jasne vyjadrilo podporu novej vláde. O ďalšom postupe sa popoludní poradí Koaličná rada. V súvislosti s tým, že jednou z problematických nominácií mal byť Jozef Ráž ml. na post ministra vnútra, Bugár zdôraznil, že jeho strana tohto človeka akceptovala.

Nevie ani o tom, že by problémom pre prezidenta mali byť navrhovaní vicepremiér pre investície Richard Raši a zotrvanie Jána Richtera na poste ministra práce. "My nie sme z Marsu, žijeme v realite. Vy si myslíte, že prezident nám zavolal a povedal, že kto je problém? Nie. Dnes niečo povedal a budeme mať koaličné rokovanie. Ak dôjdeme k riešeniu, dáme vedieť," uistil.
To, že by cieľom Kisku bolo vytvorenie úradníckej vlády, si Bugár nemyslí. "Je viac alternatív, verte mi," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok