Beblavý má šesť návrhov, ktoré majú zlepšiť ochranu novinárov

TA3 SITA
20.3.2018 11:23

Skupina nezávislých poslancov okolo Miroslava Beblavého predloží šesť návrhov zákonov, ktoré by mali zlepšiť podmienky a ochranu novinárov na Slovensku. Uviedol to na brífingu, kde tiež predstavil konkrétne opatrenia.

Beblavý má šesť návrhov, ktoré majú zlepšiť ochranu novinárov
SITA/Marko Erd

Prvou zásadnou zmenou by mali byť podľa jeho slov ekonomické aspekty práce novinárov, tak, aby mohli slobodne informovať verejnosť. Podľa Beblavého by sa mali zvýšiť aj kompetencie Protimonopolného úradu, aby nemohli záujmové skupiny vlastniť takmer všetky médiá.

"Novinárov a žurnalistiku ako takú treba chrániť aj legislatívnymi zmenami. Dnes sa ukazuje, že na Slovensku máme viacero problémov, ktoré priamo súvisia s chodom štátu ako takého. Preto chceme na budúci týždeň predložiť šesť návrhov zákonov, ktoré by podľa našej mienky výrazne pomohli, či už v rámci ochrany zdravia samotných novinárov, alebo aj v rámci zlepšenia podmienok," uviedol Beblavý. Jeho kolegovia žiadajú tiež zriadiť fond, ktorý by spadal pod Úrad vlády SR a vytvoril dostatočné podmienky na investigatívnu žurnalistiku.

"Vláda by mohla vyčleniť milión eur, len nedávno sme videli, že to nie je problém. Investigatívnu žurnalistiku si dnes nemôžu dovoliť všetky médiá, pretože je finančne nákladná a má neistý výsledok. Pre spoločnosť je však mimoriadne dôležitá. Preto navrhujeme, aby verejnoprávne médiá mali povinnosť zabezpečiť takúto investigatívnu tvorbu," domnieva sa poslankyňa NR SR a členka výboru pre kultúru a médiá Viera Dubačová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok