Vyhostení ruskí diplomati odchádzajú z Británie, Moskva chystá odvetu

TA3 TASR
20.3.2018 08:47

Ruskí diplomati vyhostení z Británie odcestujú v utorok do vlasti. Podľa zdrojov agentúry TASS 23 diplomatov a ich rodinní príslušníci - celkovo približne 80 osôb - odcestuje do Moskvy špeciálnou linkou spoločnosti Aeroflot.

K tomuto kroku dochádza v súvislosti s prípadom otrávenia ruského exšpióna v Británii. Na bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury, kde žili. Obaja sú stále v kritickom stave.

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že z pokusu o vraždu bývalého špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry je vinné Rusko a Londýn preto vyhostí 23 ruských diplomatov, ktorí boli identifikovaní ako nedeklarovaní spravodajskí dôstojníci.

Moskva akúkoľvek spojitosť s incidentom odmieta. V odvetnom kroku ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo 23 britských diplomatov za nežiaduce osoby s tým, že ich čaká vyhostenie. Súčasťou odvety Moskvy je aj zatvorenie britského konzulátu v Petrohrade a zastavenie činnosti Britskej rady v Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok