Vojenské cvičenie, ktoré odložili pre olympiádu, sa začne v apríli

TA3 TASR
20.3.2018 06:36

Každoročné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov sa začne prvého apríla. Tento rok bolo odložené pre zimné olympijské hry, ktoré sa uskutočnili v Južnej Kórei. Veliteľstvo OSN o tom informovalo aj KĽDR.

Oboznámili severokórejskú armádu

Spoločné vojenské cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey, odložené kvôli zimným olympijským hrám v Pchjongčchangu ako gesto dobrej vôle voči Severnej Kórei, by sa malo začať 1. apríla. "Začiatok cvičenia je naplánovaný na 1. apríla a bude prebiehať v podobnom rozsahu ako v predchádzajúcich rokoch," uvádza sa v stručnom oznámení juhokórejského ministerstva obrany, ktoré citovala agentúra Jonhap.

Rezort v ňom nekonkretizoval časový harmonogram cvičenia, informoval však, že Veliteľstvo síl OSN sídliace v juhokórejskej metropole Soul s ním oboznámilo severokórejskú armádu. Zároveň jej tlmočilo stanovisko oboch zúčastnených armád, podľa ktorého ide o pravidelné cvičenie, ktoré má čisto obranný charakter.

Vlani vystrelili štyri rakety

Na to, či je cvičenie v súlade s dohodou o prímerí, ktorá ukončila vojnu na Kórejskom polostrove z rokov 1950-53, bude dohliadať Dozorná komisia neutrálnych štátov. "Naše kombinované cvičenie je zamerané na obranu a nie je dôvod, aby ho Severná Kórea považovala za provokáciu," uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo obrany s tým, že Pchjongjang bol vopred informovaný o termínoch a jeho povahe.

Americko-kórejské cvičenie s názvom Foal Eagle/Key Resolve sa zvyčajne koná koncom februára alebo začiatkom marca a trvá dva mesiace. Pchjongjang sa v minulosti Soulu i Washingtonu vyhrážal v reakcii na ich manévre vojenskými odvetnými krokmi, pričom vlani vystrelil štyri balistické rakety, ktoré dopadli blízko brehov Japonska. Pokračovať bude tento rok napriek tomu, že Južná Kórea a USA dosiahli s KĽDR v diplomatickej oblasti určité zblíženie, ktoré by malo vyvrcholiť stretnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejskégho vodcu Kim Čong-una.

Zatiaľ čo Foal Eagle je séria cvičení v teréne s účasťou približne 11.500 amerických s 290.000 juhokórejských vojakov, Key Resolve je veliteľské cvičenie využívajúce predovšetkým počítačové simulácie. Spojené štáty majú v Južnej Kórei trvalo umiestnených približne 30.000 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok