Prelom v Brexite. Stanovili, kedy sa skončí prechodné obdobie

TA3 TASR
19.3.2018 13:50

Prechodné obdobie po odchode Británie z Európskej únie sa skončí 31. decembra 2020. Potvrdil to hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Spojené kráľovstvo vystúpi z EÚ 29. marca 2019.

Čas na zmierenie šoku

Máme dohodu, týmito slovami označil Barnier bruselské rokovania zamerané na pobrexitové prechodné obdobie. Britský minister pre brexit David Davis ukončené rokovania s Barnierom označil za "významný krok" pre uzavretie konečnej dohody.

Barnier pred novinármi ocenil, že v súvislosti s pripravovanou dohodou o riadenom vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ sa podarilo dohodnúť sa s britskou stranou na podmienkach takmer dvojročného prechodného obdobia (apríl 2019 - december 2020). Prechodné obdobie, o ktoré požiadala britská strana, má za cieľ poskytnúť spoločnostiam a občanom zo Spojeného kráľovstva a krajín EÚ právnu istotu a dostatok času na zavedenie opatrení, ktoré sa prispôsobia nastávajúcej situácii a zmiernia "šok" z brexitu.

Vytvoria spoločný výbor

Dohoda medzi Londýnom a Bruselom predpokladá zachovanie v platnosti všetkých pravidiel EÚ v Británii až do konca roka 2020. "Prechodné obdobie požadované Spojeným kráľovstvom bude veľmi užitočným obdobím pre administratívu a podniky Spojeného kráľovstva, aby sa pripravili na budúcnosť," opísal situáciu Barnier.

Davis dodal, že obe strany súhlasili s vytvorením tzv. "spoločného výboru" na riešenie akýchkoľvek sporov, ktoré vzniknú počas prechodného obdobia. Pondelňajšiu dohodu o prechodnom období by mali koncom tohto týždňa schváliť hlavy vlád a štátov na summite EÚ v Bruseli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok