Bugár prezradil, kto má nahradiť Žitňanskú. Vymení aj vicepremiéra

TA3 TASR
19.3.2018 11:49

Ministrom spravodlivosti bude Gábor Gál, ktorý dosiaľ šéfoval v parlamente poslaneckému klubu Mosta-Híd. Rezort životného prostredia povedie naďalej László Sólymos, ktorý má byť aj podpredsedom vlády. Doprave má ďalej šéfovať Árpád Érsek.

Pellegrini nevidí žiadny problém

Nominácie potvrdilo Predsedníctvo Mosta-Híd, oznámil predseda strany Béla Bugár po stretnutí s budúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Pellegrini nominácie akceptuje. "Na post ministra spravodlivosti navrhujeme pána poslanca Gábora Gála. Informovali sme zároveň, že chceme zmenu v tom, že László Sólymos ako minister životného prostredia by bol podpredsedom vlády," uviedol Bugár na tlačovej konferencii.

"Pri menách nevidím žiadny problém. S oboma ministrami, ktorí zostávajú na svojich pozíciách, mám svoju skúsenosť z vlády. Takisto pána poslanca Gála poznám roky aj z pôsobenia v Národnej rade. Je to človek, ktorý vie dôstojne zastať pozíciu ministra spravodlivosti," povedal Pellegrini, ktorý zároveň rešpektuje, že namiesto ministra spravodlivosti bude podpredsedom vlády šéf envirorezortu.

Zmeny vo voľbe prezidenta PZ

Bugár s Pellegrinim hovorili aj o očakávaniach od novej vlády. "Od budúceho ministra alebo ministerky budeme očakávať čo najrýchlejšie pokračovanie a dokončenie procesu, kde voľba prezidenta Policajného zboru bude tak, ako sme sa minule dohodli. Takisto policajná inšpekcia bude obsahovať zmeny," doplnil Bugár. Pellegrini podporuje urýchlené dokončenie tejto legislatívy. Bol by rád, keby to bol prvý návrh z dielne nového šéfa rezortu vnútra. "Ako predseda vlády budem trvať na tom, aby bol predložený do legislatívneho procesu v čo najkratšom čase," poznamenal.

Pellegrini verí, že ak nová vláda dostane šancu a postaví sa pred parlament, získa dôveru. SNS, Most-Híd hlasy deklarujú. "Smer-SD bude tiež jednotný, preto ak dostaneme šancu a budeme môcť predstúpiť pred parlament, budúca vláda môže získať dôveru," doplnil.

Bugár a Pellegrini hovorili aj o tom, že budúci minister vnútra by nemusel vzísť z členov Smeru-SD. "Hovorili sme aj o tom, že budúci minister by nebol ani z portfólia členov Smeru, to znamená, môže byť aj nezávislý. Ale o tom ešte nechceme hovoriť," uviedol Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok