Mimoriadnu schôdzu o skrátení volebného obdobia v marci nestihnú

TA3 TASR
19.3.2018 10:20

Mimoriadna schôdza parlamentu o skrátení volebného obdobia iniciovaná opozíciou nebude skôr ako o 15 dní. Potvrdila to Jana Kiššová zo SaS s tým, že poslanci chcú dodržať rokovací poriadok.

Rokovací poriadok hovorí, že zákon, o ktorom má diskutovať plénum, musí byť predložený aspoň 15 dní vopred. Opoziční poslanci zo SaS, OĽaNO a Sme rodina preto najneskôr v utorok predložia ústavný zákon o skrátení volebného obdobia s termínom predčasných parlamentných volieb na 22. septembra 2018. Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze potom predložia až o týždeň neskôr. Predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko bude mať následne ďalších sedem dní na to, aby rokovanie zvolal.

O opozičnej iniciatíve hovoril podpredseda SaS Ľubomír Galko. Opozícia chce dať takto priestor na reparát tým poslancom vládnych strán, v ktorých sa prebudí svedomie. Galko si napríklad nevie predstaviť, že by v súčasnej situácii Lucia Žitňanská z Mosta-Híd alebo Marek Maďarič zo Smeru-SD zahlasovali za novú vládu Petra Pellegriniho. "Som si istý, že tam bude príležitosť pre 150 poslancov, aby jasne deklarovali, ako sa stavajú k požiadavkám desiatok tisíc ľudí, ktorí boli v piatok na námestiach," povedal. Podľa Galkových slov sa môže stať, že ľudia prídu počas jej konania priamo pred parlament. Kým k mimoriadnej schôdzi príde, nová vláda by už mohla získať dôveru parlamentu. Dezignovaný premiér Peter Pellegrini pripustil možnosť, že sa s novým kabinetom pred poslancov postaví už túto stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok