Rusi vyhostia britských diplomatov, reagujú na krok Londýna

TA3 TASR
17.3.2018 10:36

Rusko vyhostí 23 britských diplomatov. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministerstva zahraničných vecí.

Moskva vyhostila britských diplomatov v reakcii na rovnaký krok Londýna, ktorý sa v súvislosti s prípadom otrávenia exšpióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije rozhodol vyhostiť 23 pracovníkov ruskej ambasády. Na bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury, kde žili. Obaja sú stále v kritickom stave.

Britská premiérka Theresa Mayová následne obvinila Rusko z "nezákonného použitia sily" proti svojej krajine. Oznámila, že Londýn vyhostí 23 ruských diplomatov. Mayová tiež oznámila sériu ekonomických a diplomatických opatrení vrátane prerušenia všetkých bilaterálnych kontaktov s Ruskom na vysokej úrovni.

Moskva svoju účasť na tomto incidente odmietla a pohrozila recipročnými krokmi. Ruskí predstavitelia pripomínajú, že Británia nepredložila konkrétne dôkazy. Británia tiež podľa Moskvy odmietla poskytnúť technické informácie o otrave ruským vedcom a snaží sa Rusko zdiskreditovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok