Čínsky prezident upevňuje svoju moc, parlament mu dal zelenú

TA3 TASR
17.3.2018 07:29

Čínsky parlament odsúhlasil pokračovanie Si Ťin-pchinga vo funkcii prezidenta krajiny ďalších päť rokov s tým, že jeho pôsobenie už nebude obmedzené na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Agentúry AP a DPA uviedli, že delegáti Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov prijali toto rozhodnutie jednomyseľne v rámci prebiehajúceho výročného zasadnutia v Pekingu.

Prezident Si Ťin-pching, ktorý sa úradu ujal v marci 2013, bol zároveň potvrdený vo funkcii predsedu čínskej Ústrednej vojenskej komisie. Za viceprezidenta parlament zvolil Siovho spojenca Wang Čchi-šana.  Zrušenie ustanovenia ústavy, ktoré časovo obmedzovalo pôsobenie prezidenta a viceprezidenta vo funkcii, schválili účastníci výročného zasadnutia ešte 11. marca.

Čínski predstavitelia tento krok obhajujú, keďže podľa nich zlaďuje pôsobenie Si Ťin-pchinga ako prezidenta, generálneho tajomníka vládnucej komunistickej strany a najvyššieho veliteľa ozbrojených síl. Kritici však tvrdia, že pravdepodobne povedie k väčšej politickej represii a súbojom medzi straníckymi frakciami.

Parlament 17. marca schválil aj najrozsiahlejšie zmeny v čínskom vládnom aparáte za posledné roky, zahŕňajúce vytvorenie nových ministerstiev a zlúčenie regulačných orgánov pre banky a poisťovne. Na výročnom zasadnutí v Pekingu sa celkove zišlo viac ako 3000 delegátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok