Zima sa ešte nelúči, meteorológovia hlásia výrazné ochladenie

TA3 TASR
16.3.2018 19:22

Jarný vpád mimoriadne studeného arktického vzduchu spôsobí prechodný návrat zimného počasia do strednej Európy. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Cez víkend čaká Slovensko natoľko výrazné ochladenie, že v niekoľkých dňoch budú s vysokou pravdepodobnosťou zaznamenané rekordne nízke hodnoty teploty vzduchu.

Zima sa ešte nelúči, meteorológovia hlásia výrazné ochladenie
SITA/AP

Situácia bude veľmi nepriaznivá predovšetkým na východe Slovenska, v noci na nedeľu a počas nedele. Príčinou ochladenia bude tlaková výš, ktorá v uplynulých dňoch zmohutnela nad Škandináviou a pomaly sa presunie nad Nórske more, informuje na webovej stránke SHMÚ meteorológ Miroslav Šinger. Cez víkend k nám po jej okraji prenikne veľmi studený, pôvodom arktický vzduch. Hoci ochladenie nebude krátkodobé, a studený vzduch sa v Európe udrží niekoľko dní, mimoriadne chladno bude len v úvode.

Počasie sa začne meniť už v priebehu soboty, keď nad naše územie začne prenikať spomínaný arktický vzduch. „Pocítime to najskôr na severe, kde už očakávame celodenné mrazy s maximálnou teplotou nula až mínus štyri stupne Celzia, na juhu ešte tri až deväť stupňov Celzia, no v priebehu dňa sa bude ochladzovať na celom území,“ predpovedá meteorológ. Popoludní budú od juhu pribúdať aj zrážky, pričom vplyvom ochladenia sa budú najmä večer meniť na snehové. V noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu už budú vo forme snehu na väčšine územia.

Najviac zrážok očakáva SHMÚ na východe Slovenska. Nepríjemný bude aj prevažne severovýchodný vietor, ktorý do soboty večera zosilnie na 20 až 45 km/h, v Košickom kraji ojedinele až okolo 55 km/h, s nárazmi lokálne 70 km/h. Pozvoľna bude slabnúť v priebehu nedele. V marci zažívame výrazné výkyvy v počasí. Po mimoriadne chladnom úvode mesiaca, keď na Slovensku teplota vzduchu klesla až na mínus 25 stupňov Celzia, sa výrazne oteplilo a teplota vzduchu dosiahla takmer 20 stupňov Celzia. Najteplejšie bolo v Hurbanove 12. marca, teplota tu vystúpila na 19,5 stupňa Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok