Fico kladie Kiskovi podmienky, podľa Radičovej nemajú právny základ

TA3 TASR
15.3.2018 10:30

Prezident Andrej Kiska je viazaný ústavou a tá pri demisii predsedu vlády o žiadnych podmienkach nehovorí ani v náznaku. Demisia sa podáva a prezident je následne viazaný len tým, či prípadná nová vláda má podporu jednoduchej väčšiny v parlamente. Takto reagovala expremiérka Iveta Radičová v reakcii na rozhodnutie šéfa kabinetu podať demisiu za určitých podmienok.

Fico kladie Kiskovi podmienky, podľa Radičovej nemajú právny základ
SITA/Diana Černáková

Most-Híd mal jasne komunikovať všetky možnosti

"Klásť si v tejto situácii podmienky nemá žiaden základ ani podklad v našom právnom systéme. To je pohľad striktne ústavný. Ten druhý pohľad je, aká je tu ponuka a návrh na riešenie politickej krízy," myslí si Radičová.

Podľa Radičovej je spoločnosť dlhodobo polarizovaná, nedôvera v základné demokratické inštitúcie je nesmierne veľká a silná. "Obnovenie dôvery spôsobom - predčasné voľby alebo odchádzame z koalície rovná sa zachovanie koalície s novým personálnym obsadením - je absurdné," odkázala na adresu Mosta-Híd.

Radičová tvrdí, že Most-Híd mal od začiatku jasne komunikovať aj takúto možnosť. "Postavím a poviem, že je tu aj tretia možnosť, a neskrývam sa za vetu, ktorá môže znamenať čokoľvek. To nie je férové správanie," uviedla.

Spoločnosť plná napätia

Na margo rozhodnutia ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej nepokračovať v novej vláde Radičová podotkla, že z hľadiska jej predchádzajúcich vyjadrení je tento jej postoj ku vzniknutej situácii logickým vyústením.

Radičová zároveň apelovala na dôrazné vyšetrenie brutálnej úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice, pričom poukázala aj na zverejnené informácie o možnej previazanosti mafie na úrad vlády. "Dlhodobo sme svedkami politiky založenej na arogancii a šírení nenávisti. Spoločnosť je naozaj rozbitá a plná napätia. Ak sa má politik postaviť k tejto situácii čelom a má záujem o stabilizáciu spoločnosti, tak jediná cesta je obnovenie dôveryhodnosti demokratických inštitúcií vrátane dôveryhodnosti politických strán. Teda obmena osôb nie je dostačujúca," dodala.

Predseda vlády Robert Fico v stredu večer oznámil, že je pripravený podať demisiu. Po rokovaní s prezidentom Andrejom Kiskom, ktoré už absolvoval, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Premiér sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok