Vláda bude v novom zložení, Taliana Vadalu vzali do väzby

TA3 SITA TASR ČTK
15.3.2018 09:51

Na politickej scéne prišlo k zlomu. Robert Fico podal demisiu a novým šéfom vlády bude Peter Pellegrini. Vláda bude už bez Lucie Žitňanskej a s niekoľkými novými menami. Časť opozície Ficov krok neuspokojil a žiada nové voľby. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

19:05 Peter Pellegrini na svojom Facebooku poďakoval Robertovi Ficovi za dôveru, ktorú od neho dostal.

18:20 Na tlačovom brífingu hovorili OĽaNO aj o bývalom predsedovi vlády Ficovi a jeho novom nástupcovi Petrovi Pellegrinim. "Fico s Kaliňákom si dosadia bábky, ktoré budú ovládať," poznamenal Matovič. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej Fico priznal, že Slovensko je v kríze. "Namiesto toho, aby hľadal riešenia, obviňoval opozíciu alebo novinárov. V podstate je jedno, či bude premiérom Fico alebo niekto iný z jeho strany," povedala. Poslanec NR SR Ján Budaj si myslí, že Pellegrini bude len "bábkou, ktorá bude plniť úlohy Fica".

17:40 Budúci premiér Peter Pellegrini nie je pri zostavovaní vlády časovo limitovaný. Vyplýva to z Ústavy. Pellegrini však novinárov i verejnosť uisťoval, že je jeho záujmom, "aby zmeny vo vláde nastali v priebehu dní a nie týždňov či mesiacov".

17:18 Mimoriadna schôdza Národnej rady, ktorá sa mala uskutočniť v pondelok s cieľom vysloviť premiérovi Robertovi Ficovi nedôveru, nebude. "Spojíme sa s partnermi z OĽaNO a Sme rodina a urobíme všetky kroky, aby táto schôdza nebola. Lebo nemá žiadnu logiku odvolávať premiéra, ktorý demisiu podal a bola aj prezidentom Andrejom Kiskom prijatá," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

17:15 "V prípade, že strana Most-Híd nominuje Arpáda Érseka do novej vlády, bude pokračovať v začatej práci," informovala hovorkyňa ministertva dopravy.

16:50 Aj Richard Sulík aj Igor Matovič vyzývali na svojich tlačových besedách k veľkej účasti na piatkových protestoch.

16:45 Igor Matovič ukazuje na tlačovej besede, aký podiel na eurofondoch má Most-Híd. Tvrdí, že ide o sumu 7,1 miliardy eur.

16:20 „Novým premiérom bude pán Pellegrini a bude to Pellegriniho vláda a jeho zodpovednosť," regovala Žitňanská na to, že Fico zostáva predsedom Smeru a bude sa zúčastňovať aj koaličných rád.

16:08 Lucia Žitňanská oznámila, že nebude pokračovať v novej vláde ako ministerka spravodlivosti. V pozícii nepokračuje, lebo tuto ani novú vládu nevie reprezentovať. Priznala rozdielne postoje so SNS aj časťou Smeru. "Na čisto technokratický výkon ministerky spravodlivosti som nebola nastavená," povedala. Žitňanská si nemyslí, že rýchle predčasné voľby by boli správnym riešením.

16:00 Šebeja nahradí odborník strany na rozvoj vidieka László Balódi.

15:37 Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok nemá ministerské ambície. To, či bude v budúcej vláde pokračovať na poste štátneho tajomníka, je podľa neho na rozhodnutí vlády.

15:35 "Robert Fico je na odchode z vlády, aby mohlo pokračovať masívne rozkrádanie," reagoval predseda SaS Richard Sulík na posledné udalosti. "Béla Bugár zapredal demokratické Slovensko," tvrdí.

15:30 Poslanec za Most-Híd František Šebej odchádza z parlamentu, vzdáva sa mandátu.

15:00 Robert Fico odovzdal Andrejovi Kiskovi svoju demisiu a zároveň aj demisiu vlády SR. Kiska poveril zostavením novej vlády Petra Pellegriniho.

14:50 Chceme opäť veriť v štát, vyzýva politikov 145 osobností. Signatári výzvy Chceme veriť žiadajú odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, chcú dôveryhodného ministra vnútra, opatrenia na zistenie páchateľov a objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a celkové ozdravenie polície, prokuratúry a súdov.

14:30 Premiér Fico prišiel do Prezidentského paláca odovzdať Andrejovi Kiskovi svoju rezignáciu.

13:40 Kiska po začiatku politickej krízy videl dve riešenia - zásadnú zmenu vlády alebo predčasné voľby. Teraz sa postavil pred novinárov a kritizoval udalosti posledných dní, neochotu na sebakritiku či konšpiračné teórie. Kiska rokoval s predstaviteľmi koaličných strán a zistil, že neexistuje 90 hlasov schopných posunúť Slovensko k predčasným voľbám. Pripomenul Robertovi Ficovi, že ústava ho pri demisii premiéra k ničomu nezaväzuje. On ju však v prípade, že s ňou Fico do prezidentského paláca príjde, príjme. 

Kiska prijal v paláci Petra Pellegriniho a uviedol, že žiadna iná väčšina, ako je tá, s ktorou prišiel vicepremiér, v parlamente v súčasnosti neexistuje. Preto ho po Ficovej demisii poverí zostavením vlády.

13:20 Peter Pellegrini po stretnutí s prezidentom informoval, že je kandidátom Roberta Fica na post nového premiéra. Dve noci som nespal, priznal Pellegrini. Pellegrini informoval prezidenta, že vláda je pripravená podať demisiu a odovzdal mu podpisy 79 poslancov, ktorí deklarovali podporu novej vláde.

13:15 Nádejný nový premiér Peter Pellegrini je už u prezidenta Andreja Kisku.

imgl3202_7f000001-6448-ca28.jpg

13:00 Robert Fico sa v súčasnej politickej situácii zachoval ako zbabelec a ukázal svoju trúfalosť. Myslí si to bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý kritizuje Ficove podmienky prezidentovi v rámci jeho demisie. Mikloš povedal, že Fico má síce v tomto formálnu pravdu, keďže má stále za sebou väčšinu v parlamente, no v situácii, v ktorej sa Slovensko nachádza, mu to príde nevhodné.

Exminister financií tvrdí, že vníma fakt, že prezident SR Andrej Kiska požadoval ako jednu z možností rozsiahlu rekonštrukciu vlády. "A odchod Fica a Kaliňáka ňou formálne je, no je ňou aj v skutočnosti vo svetle všetkého, čo v posledných dňoch a týždňoch vyšlo najavo, aj vtedy, ak ich nahradí niekto zo Smeru-SD? Kto je tomu dnes ochotný veriť?" pýta sa Mikloš.

13:00 Taliana Antonina Vadalu, ktorý bol jednou z hlavných postáv článku zavraždeného Jána Kuciaka a ktorý má byť prepojený z kalábrijskou mafiou, vzali do väzby.

12:15 Dnes o 14:00 sa uskutoční aj oficiálne rokovanie vlády.

12:00 Na Úrade vlády sa zišli ministri, prítomná bola aj Lucia Žitňanská. Rokovanie sa už skončilo, výsledky zatiaľ známe nie sú.

11:50 Progresívne Slovensko bude rokovať so stranou SaS o spoločnej dohode demokratickej opozície o povolebnej spolupráci. Majú ale podmienku. “Základom dohody opozičných strán musí byť obnova dôvery ľudí v spravodlivosť. Ale jej súčasťou musí byť aj garancia proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenska do budúcnosti,” povedal líder Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko.

11:45 Kancelária prezidenta oznámila, že Andrej Kiska o 13:00 v Prezidentskom paláci prijme Petra Pellegriniho. Znamená to, že bude novým premiérom? Už čoskoro sa dozvieme.

11:30 Koalícia podľa informácií agentúry SITA už má k dispozícii 79 podpisov poslancov NR SR, ktorí podporia novú vládu. Podpisy dodali všetci poslanci z klubov Smer-SD, SNS a Most-Híd. Zároveň sa podpisom k podpore nového kabinetu zaviazala aj nezaradená poslankyňa, ktorá pôvodne bola členkou klubu strany Sieť Alena Bašistová.

11:20 Ministerka školstva Martina Lubyová a minister obrany Peter Gajdoš zatiaľ neuviedli, či chcú pokračovať aj v novom vládnom kabinete.

11:00 Robert Fico by mal podľa informácií RTVS podať napoludnie demisiu. Telerozhlas tiež píše, že odchod Lucie Žitňanskej z postu ministerky bol súčasťou koaličnej dohody o demisii. Kancelária prezidenta však informáciu o demisii Fica poprela.

10:23 Robert Fico, Andrej Danko a špeciálne Béla Bugár svojím rozhodnutím ponížili a oklamali celú občiansku verejnosť. Vo vyhlásení to uvádzajú organizátori zhromaždení za predčasné voľby. Snaha trojice lídrov koaličných strán udržať sa za každú cenu pri moci je podľa nich jasným dôkazom toho, že chcú zamiesť pod koberec všetky korupčné kauzy, o ktorých písal aj zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak.

10:22 Všetkých 14 poslancov Mosta-Híd podpísalo podporu novej vláde, ktorá vznikne po demisii Roberta Fica. Na tlačovej konferencii to oznámil líder Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že jeho strana vie, čo robí a ako robí.

10:15 Prezident Kiska je viazaný ústavou a tá pri demisii predsedu vlády o žiadnych podmienkach nehovorí ani v náznaku. Demisia sa podáva a prezident je následne viazaný len tým, či prípadná nová vláda má podporu jednoduchej väčšiny v parlamente. Uviedla to expremiérka Iveta Radičová v reakcii na rozhodnutie Fica podať demisiu za určitých podmienok.

"Klásť si v tejto situácii podmienky nemá žiaden základ ani podklad v našom právnom systéme. To je pohľad striktne ústavný. Ten druhý pohľad je, aká je tu ponuka a návrh na riešenie politickej krízy," myslí si.

10:10 Koaliční poslanci vraj od stredy večera podpisujú podporu vzniku novej vlády, na ktorej sa dohodli predsedovia vládnych strán. Údajne je však niekoľko poslancov za Smer, ktorí zatiaľ návrh odmietajú, pretože sa im nepozdávajú personálne nominácie.

10:05 Rozhodnutie Lucie Žitňanskej nepokračovať v budúcej vláde ako ministerka spravodlivosti je múdrym krokom, tvrdí to František Šebej z Mosta-Híd. Novinárom však stále nepovedal, ako sa v súčasnej politickej situácii zachová on. "Potrebujem ešte čas, keď k niečomu dospejem, informujem o tom najprv svojich kolegov," uviedol Šebej s tým, že žiada o pochopenie.

10:00 Novou ministerkou spravodlivosti by mala byť podľa informácií agentúry SITA Mária Kolíková. Tá doteraz v rezorte pôsobila ako štátna tajomníčka. Kolíková by mala v prípade vzniku novej vlády nahradiť Luciu Žitňanskú, ktorá v stredu oznámila, že v novej vláde byť nechce. V strane Most-Híd sa hovorí, že ambíciou Žitňanskej má byť funkcia ústavného sudcu.

09:55 Kuloárne informácie podľa agentúr hovoria o tom, že novým premiérom by sa mal stať Peter Pellegrini a novými ministrami Denisa Saková a Erik Tomáš. Pomer síl medzi koaličnými stranami sa má zachovať.

09:50 Politická kríza, ktorá sa začala po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, výrazne zahýbala aj preferenciami strán. Prvý pokrízový prieskum priniesol Focus.

09:40 Niektorí koaliční poslanci vyzdvihovali "štátnické" riešenie krízy, pre ktoré sa rozhodol Fico.

09:00 Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská v reakcii na Fica uviedla, že v budúcej vláde pokračovať nebude.

08:30 Opozícia reagovala na Ficovo zásadné vyhlásenie. Veronika Remišová z OĽaNO vyzvala prezidenta, aby Ficove podmienky neprijal, šéf Sme rodina Boris Kollár si myslí, že demisia predsedu vlády už verejnosti možno stačiť nebude. Strana SaS zase považuje za “úbohé”, že sa Fico “znížil k vydieraniu prezidenta”.

08:00 Premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico sa včera večer spolu s predsedom SNS Andrejom Dankom a predsedom Mosta Bélom Bugárom postavili pred novinárov so zásadným vyhlásením. Premiér vyhlásil, že je pripravený podať demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku, ak ten bude rešpektovať jeho podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok