Drzé, nepočúva hlas ľudí. Opozícia reaguje na Ficov krok

TA3 TASR
14.3.2018 20:35

Opozícia reagovala na zásadné vyhlásenie premiéra Roberta Fica, ktorý sa rozhodol, i keď len za určitých podmienok, rezignovať. Šéf Sme rodina Boris Kollár si myslí, že demisia predsedu vlády už verejnosti možno stačiť nebude. Bolo by vraj lepšie, keby sa konali predčasné voľby. Strana SaS zase považuje za “úbohé”, že sa Fico “znížil k vydieraniu prezidenta”.

Remišová prezidentovi: Nezoberte to

Hnutie OĽaNO vyzýva prezidenta, aby neprijal podmienky premiéra, ktorými podmieňuje svoju demisiu. Výmena figúrok totiž na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie nestačí, najpoctivejším riešením sú predčasné voľby. Vyhlásila to predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová.

"Vyzývame pána prezidenta, aby podmienky Roberta Fica neprijal. Pretože ak ľudia stratili dôveru v štát a jeho inštitúcie, na obnovenie tejto dôvery je najpoctivejším riešením dať opäť ľuďom príležitosť rozhodnúť," povedala Remišová, podľa ktorej na obnovenie dôvery výmena figúrok nestačí. "Je jedno, či na poste premiéra bude Robert Fico, alebo jeho figúrka, pretože Robert Fico ostáva predsedom Smeru. Všade vidíme prepojenia na Smer," uviedla.

Fico týmto rozhodnutím podľa Remišovej hovorí ľuďom, že sú v podstate svojprávni. "Akoby si nevedeli vybrať alternatívu," poznamenala Remišová. Je podľa nej absurdné, aby dnes premiér tvrdil, kto bude vo vláde a s kým. "Takto sa k ľuďom nemôže správať," vyhlásila a zdôraznila, že za súčasnú krízu a stav spoločnosti môže v prvom rade vládna koalícia, nie médiá ani opozícia. Kritizovala aj predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. "Tvrdil ľuďom, že ide rokovať o predčasných voľbách. Teraz sa zdá, že už predčasné voľby nie sú v hre. Béla Bugár zradil ľudí a táto vládna koalícia zradila ľudí na námestiach," uzavrela."

Kollár: Prezidentovi sa podmienky nedávajú

"Keď chceme obnoviť dôveru v štát, mali by rozhodnúť ľudia a nie politici či oligarchovia v zákulisí. Za nás by bolo najčistejšie, keby to odovzdali do rúk ľuďom," povedal v reakcii na vyjadrenie premiéra Boris Kollár. Kollár považuje za drzé, aby premiér určoval hlave štátu podmienky. 

"Je to drzé. Prezidentovi sa podmienky nedávajú,"vyhlásil predseda hnutia Sme rodina. Kollár tiež povedal, že podľa informácií, ktoré sa šíria, by Fica mohol nahradiť Peter Pellegrini.

Výmena figúrok nestačí

Vláda nepočúva hlas ľudí, ktorí žiadajú pád vlády a predčasné parlamentné voľby. Občanom iba výmena figúrok nestačí. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

"Táto vládna kríza nie je o výmene figúrok. Stali sme sa svedkami, že Robert Fico navrhuje výmenu figúrok. Vláda ale nie je o ňom, ale o štruktúrach prerastených do každého kúta štátu. Nemôže to stačiť nám ani občanom a rozhodne im to nestačí," vyhlásila Blahová.

SaS považuje za úbohé, že sa Fico znížil k vydieraniu prezidenta. "Prezident má silný mandát, je priamo volený občanmi a je to jeho rozhodnutie, ako naloží s demisiou premiéra," zdôraznila Blahová. Komentovala aj správanie Mosta-Híd, ktorý dosiaľ oficiálne žiadal predčasné voľby a hrozil odchodom z koalície, ak sa na nich s partnermi nedohodne. Zmenu postoja označila Blahová za páchanie verejnej samovraždy.

Veľký úspech

Stalo sa to, v čo nikto nedúfal, sme spokojní. Uviedol poslanec koaličného Mostu-Híd Peter Kresák v reakcii na slová premiéra Roberta Fica, ktorý pripustil svoju demisiu za určitých podmienok. Kresák uznáva, že uznesenie republikovej rady Mostu-Híd hovorilo buď o predčasných voľbách, alebo o odchode z koalície.

"Toto uznesenie bolo jednoznačné, ale človek musí počítať s nejakým vývojom. Republiková rada zmocnila predsedu Bélu Bugára a predsedníctvo Mostu-Híd, aby na zásadné zmeny reagovali. A stalo sa to, v čo nikto nedúfal. Toto je zásadná zmena. Je to dokonca viac, ako hovoril prezident Andrej Kiska, keď spomínal rekonštrukciu vlády," povedal Kresák s tým, že avizované odstúpenie Fica je veľký úspech.

Týmto scenárom sa podľa jeho slov zaoberalo nielen stranícke predsedníctvo, ale aj poslanecký klub Mostu-Híd. "Bolo to odobrené jednomyseľne. Je to cesta, ktorá má viesť k upokojeniu situácie," dodal.

Zmeny nie sú dostatočné

KDH naďalej zastáva názor, že by sa mali konať predčasné parlamentné voľby. „To je poctivé riešenie pre Slovensko, nie údajná rekonštrukcia vlády,“ zdôraznili vo svojom vyhlásení kresťanskí demokrati. V rovnakom duchu hovorí aj Progresívne Slovensko. „Rekonštrukcia vlády uvrhne Slovensko do ešte hlbšej krízy, s nebezpečnými dôsledkami pre dôveru ľudí v demokratický štát,“ tlmočil názor strany riaditeľ komunikácie PS Ľubomír Ondrejkovič. Odvoláva sa i na aktuálny prieskum, v ktorom až 43 percent opýtaných preferuje koniec súčasnej vládnej koalície.

SPOLU – občianska demokracia sa vo svojej kritike zameriava na Most–Híd, pristúpenie bugárovcov na rekonštrukciu vlády považuje za škodlivé pre Slovensko. "Personálne zmeny v súčasnej vláde nie sú dostatočné. Krajina potrebuje hlboké systémové zmeny, no vláda na čele so Smerom tieto zmeny nemôže uskutočniť,“ uviedla hovorkyňa SPOLU Silvia Hudáčková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok