Fico podá demisiu, ak bude Kiska rešpektovať jeho podmienky

TA3 TASR
14.3.2018 19:09

Premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico sa spolu s predsedom SNS Andrejom Dankom a predsedom Mosta Bélom Bugárom postavili pred novinárov so zásadným vyhlásením. Premiér vyhlásil, že je pripravený podať demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku, ak ten bude rešpektovať jeho podmienky.

Premiéra má vybrať Smer

Fico je pripravený podať demisiu už vo štvrtok, po rokovaní s prezidentom Kiskom, má však tri podmienky. Hlava štátu bude rešpektovať, že nového premiéra nominuje Smer-SD, že bude rešpektovať koaličnú zmluvu troch strán a výsledky parlamentných volieb, podľa ktorých má súčasná koalícia efektívnu väčšinu. Meno svojho nástupcu Fico neprezradil, podľa medializovaných informácií by ním mal byť Peter Pellegrini.

Robert Fico sa domnieva, že ak by v súčasnej situácii došlo na Slovensku k predčasným parlamentným voľbám, sprevádzal by ich chaos a nestabilita. "Je dôležité, aby súčasná vládna koalícia naďalej napĺňala svoj mandát od voličov. SR je v dobrej kondícii, čo je aj zásluhou súčasnej vládnej koalície. Preto je našou povinnosťou aj naďalej napĺňať vôľu ľudí a neodovzdať štát opozičným amatérom a krikľúňom," odkázal Fico s tým, že on osobne je preto ochotný urobiť maximum.

Fico zároveň uviedol, že už niekoľko dní je Slovensko v kríze, ktorá je spôsobená bezohľadným zneužívaním tragédie dvoch mladých ľudí na politické účely. "Slovenská opozícia aj médiá dávno zabudli na potrebu vyšetrenia vraždy a spolupodieľajú sa na destabilizácii spoločnosti. Tento stav sa odrazil aj na politických pomeroch vo vnútri vládnej koalície," priznal. Premiér zároveň odmietol vytváranie obrazu Slovenska ako čiernej diery. "Je absolútne nepravdivý," vyhlásil.

Emócie, zodpovednosť, pokračovanie

Predseda SNS Andrej Danko Ficov krok ocenil. "Nepopriem, že nami zmietajú emócie. O to viac cítime obrovskú zodpovednosť," konštatoval a poukázal na možnú zostavu budúcej vlády zloženú zo súčasnej opozície. "Nehovorím, že na všetko som dozrel, veľa vecí sa učím. Ale nechcem, aby táto generácia politikov riadila tento štát," zdôraznil.

Aj líder Mosta-Híd Béla Bugár si rozhodnutie Fica cení. "Nová vláda, nová zodpovednosť a pokračovanie v tom, čo sme začali pred dvoma rokmi," povedal.


Podľa jeho slov aj toto rozhodnutie môže priniesť upokojenie situácie. "Ale ako môžeme očakávať zodpovednosť od opozície, ktorá tvrdí, že vláda už padla a netreba v parlamente nič robiť? Zodpovední politici robia ináč," dodal.

Kažimír alebo Pellegrini

Nový predseda vlády by mohol vzísť z dvojice Peter Kažimír a Peter Pellegrini. Kreslo sa uvoľní, keď Fico podá demisiu. V novej vláde, ktorá bude musieť v parlamente opäť žiadať o dôveru, už nemá sedieť Robert Kaliňák, ktorý oznámil demisiu ešte pred Ficom. Ešte skôr z vlády odišiel Marek Maďarič, ktorý po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice odstúpil z funkcie ministra kultúry.

Ako Kaliňákova nástupkyňa sa spomína štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková. V médiách sa objavilo aj meno Martina Glváča, ktorý ale povedal, že mieni zostať v parlamente. Pri poste ministra kultúry zaznievali tri mená - Dušan Jarjabek, Ján Podmanický a Erik Tomáš, ktorý by mal byť aj najhorúcejším kandidátom na tento post.

Zmena určite nastane na ministerstve spravodlivosti. Lucia Žitňanská sa totiž rozhodla v budúcej vláde, ktorá má vzniknúť po Ficovej demisii, nepokračovať. Jej stranícky kolega, minister životného prostredia László Sólymos potvrdil, že ak by ho strana opäť nominovala, išiel by do rezortu. Najskôr však treba novú vládu vytvoriť a tá musí získať podporu väčšiny v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok