Najšťastnejšou krajinou sveta je Fínsko, Slovensko si polepšilo

TA3 TASR
14.3.2018 16:36

Najšťastnejšou krajinou sveta je Fínsko. Vyplýva to z najnovšej správy OSN, ktorá po prvý raz brala do úvahy aj to, ako sa v jednotlivých krajinách darí migrantom. Slovensko je na 39. priečke. V porovnaní s minulým rokom si polepšilo o jedno miesto.

Slovensko na 39. mieste

Najšťastnejšími na svete sú obyvatelia Fínska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na objednávku OSN urobila organizácia Sieť na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja. Správa o šťastí vo svete berie do úvahy bohatstvo, očakávanú dĺžku života, korupciu, slobodu a ďalšie hlavné ukazovatele kvality života.

Druhé skončilo Nórsko, ktoré vlani figurovalo na prvom mieste. Tretia priečka patrí tento rok Dánsku. Na ďalších miestach sú Island, Švajčiarsko, Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Švédsko a Austrália. Nemecko obsadilo 15. miesto - tri miesta pred Spojenými štátmi. Británia skončila na 19. a Francúzsko na 23. mieste. Slovensko sa tento rok ocitlo na 39. mieste, Česko je v poradí 21.

USA v rebríčku klesli

Na konci rebríčka sa ocitli štáty subsaharskej Afriky: Burundi, Stredoafrická republika, Južný Sudán, Tanzánia a Rwanda, ale aj vojnou zmietané krajiny Sýria a Jemen. USA v porovnaní s vlaňajšom klesli z 14. a 18. miesto.

Americký ekonóm, prezident spoločnosti SDSN a poradca generálneho tajomníka OSN Jeffrey Sachs, uviedol, že "USA v rebríčku šťastia klesli čiastočne kvôli pretrvávajúcim epidémiám obezity, zneužívaniu návykových látok a neliečenej depresii." Výročná správa, ktorú prvýkrát zverejnili v roku 2012, bola predstavená vo Vatikáne. Autori správy sa odvtedy snažia v 156 krajinách sveta zisťovať spokojnosť obyvateľstva so životom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok