Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magped: Pohodlné a bezpečné magnetické pedále pre horské bicykle

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tradičné zapínacie pedále udržujú nohu jazdca v spojení s jeho bicyklom pomocou pružinového mechanizmu, ktorý sa zacvakne do spodnej časti cyklistickej obuvi. No mnohým jazdcom nevyhovuje toto mechanické spojenie s pedálmi, pričom by však chceli využívať výhody spojené s pevným rovnomerným šliapaním, bez toho, aby sa im topánka z pedálu zošmykla. Práve to riešia nové magnetické pedále magped z dielne rakúskych vývojárov, ktoré sú určené pre horské a elektrické bicykle.

Cyklistické pedále magped majú namiesto pružinového mechanizmu silné magnety, ktoré sa priťahujú k malej oceľovej platni. Tú si jazdec pripevní k spodnej časti klasickej cyklistickej obuvi, ktorá je určená pre štandardné zapínacie pedále. Magnety rovnakým spôsobom zabránia tomu, aby sa noha zdvíhala z pedálu, čo umožní plynulé kruhové šliapanie a konštantný výkon.

Magnetické pedále magped pre horské a elektrické bicykle.

V prípade, že jazdec chce dať nohu dolu, stačí ju jednoducho skrútiť do strany, aby sa topánka uvoľnila z magnetu. Toto riešenie by v prípade pádov mohlo byť bezpečnejšie, ako pri zapínacích pedáloch. Pedál obsahuje len jeden neodymový magnet, takže tu nie je príliš veľa priestoru pre možnosti doladenia sily priľnavosti. Cyklisti si môžu vybrať medzi dvomi verziami magnetu, pričom ten silnejší poskytne približne 15 kg sily magnetického priťahovania.

Pedále magped majú iba jednu magnetickú stranu, takže cyklista si bude musieť pri nasadaní na to zvyknúť. Na druhú stranu je toto riešenie výhodne v tom, že samotný pedál vo verzii so silnejším magnetom váži len 474 gramov.

Magnetické pedále magped pre horské a elektrické bicykle.

Vývojári momentálne hľadajú finančné prostriedky pre rozbehnutie výroby prostredníctvom strat-up kampane na portáli Kickstarter. Magnetické pedále magped sa tu dajú získať za podporu v sume 53 EUR, čo je o 40 percent menej, ako je plánovaná maloobchodná cena. Za predpokladu, že bude kampaň úspešná a všetko pôjde podľa plánov výrobcu, prvé kusy by mali byť dodávané niekedy v priebehu mája tohto roku.

Magnetické pedále magped pre horské a elektrické bicykle.