Americkí študenti sa rozhodli opäť vyjsť do ulíc, chcú protestovať proti násiliu

TA3 TASR
14.3.2018 12:06

Od masakra na floridskej škole uplynul jeden mesiac. Študenti v Spojených štátoch sa preto opäť rozhodli vyjsť do ulíc. Chcú protestovať proti násiliu páchanému strelnými zbraňami.

Tisíce amerických študentov, od štátu Maine až po štát Havaj, plánujú v stredu štrajkovať na protest proti násiliu páchanému strelnými zbraňami. Akcia sa má konať presne mesiac po streleckom masakri na strednej škole v meste Parkland na Floride, kde páchateľ zabil 17 ľudí.

Organizátori podľa tlačovej agentúry AP uviedli, že štrajkov bude v stredu celkovo okolo 3000, takže pôjde o vôbec najväčšiu demonštráciu v rámci aktivistickej kampane študentov, ktorá sa začala po tragickej streľbe na Strednej školy Marjory Stonemanovej Douglasovej v Parklande. Demonštrovať budú žiaci základných škôl, ako aj študenti stredných škôl a univerzít. Forma protestu môže byť rôzna - niektorí plánujú zhromaždenia na chodníkoch, kde si uctia obete streľby a budú protestovať proti násiliu. Ďalší budú mať demonštrácie v školských telocvičniach alebo na futbalových ihriskách.

V štátoch Massachusetts a Ohio pôjdu študenti k sídlu štátnych parlamentov, aby tam lobovali za nové, prísnejšie predpisy pre vlastnenie strelných zbraní. Koordinovaný protest zorganizovalo mládežnícke krídlo hnutia Pochod žien s názvom Empower (Oprávnenie) a vyzvalo študentov, aby o 10.00 h miestneho času na 17 minút opustili triedy - teda na jednu minútu za každú obeť streľby na floridskej strednej škole. Hnutie Pochod žien vlani priviedlo do amerického hlavného mesta Washington tisíce ľudí. Hoci skupina Empower chcela, aby si študenti zvolili vlastnú formu protestu, ponúkla im aj zoznam požiadaviek pre zákonodarcov, vrátane zákazu útočných zbraní a povinných previerok všetkých zákazníkov kupujúcich strelné zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok