SaS sa stiahne z rokovaní parlamentu: Vláda nemá legitimitu

TA3 SITA
13.3.2018 15:58

Poslanci opozičnej strany Sloboda a Solidarita sa nebudú do pondelkovej mimoriadnej schôdze zúčastňovať na rokovaní parlamentu. Informovali o tom na tlačovej besede s tým, že apelujú na predstaviteľov vládnej koalície, aby sa zdržali zásadných legislatívnych zmien.

Odvádzanie pozornosti od základného problému

Predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová pripomenula, že SaS stiahla svoje legislatívne návrhy. Zároveň je SaS ochotná podporiť iba ústavný zákon na skrátenie volebného obdobia. "V súčasnej vládnej kríze nie je vhodné, aby sme odvádzali pozornosť verejnosti od základného problému. Vláda nemá legitimitu a nemá dôveru svojich občanov. Predkladanie zákonov v takejto atmosfére môže spôsobiť závažné hospodárske škody a zlé riešenia motivované predvolebnými sľubmi alebo vplyvom lobistických skupín," uviedla Blahová.

Na takýto postup by doplatili podľa nej len občania. Blahová podotkla, že poslanci budú pracovať mimo rokovacej sály a sú k dispozícii každému občanovi, ktorý má záujem o stretnutie s nimi.

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová vyhlásila, že rozhodnutím strany Most-Híd odísť z vládnej koalície sa fakticky rozpadla vláda Roberta Fica a viac nemá mandát vládnuť. "Pre Slovensko a občanov bude najlepšie, ak bude poslednou vládou Roberta Fica, lebo desať rokov ich ničivej moci stačilo," uviedla.

Predčasné voľby čo najskôr

SaS chce, aby sa predčasné voľby uskutočnili čo najskôr. "Ani Most-Híd ani SNS žiadne podrobnejšie informácie nedali. Akoby z deklarácie hľadali ešte nejakú cestu úniku," povedala s tým, že občania sú rozhorčení a potrebujú signál, že budú predčasné voľby. "Minimálne z úcty k nim by Most-Híd a SNS aj Smer mali dať informácie, ako ďalej budú pokračovať, o konkrétnom pláne a časovom harmonograme, ktorý má smerovať k predčasným voľbám," uviedla Kiššová. Celá situácia sa podľa liberálov sprehľadní v pondelok mimoriadnou schôdzou a ukáže sa, aký postoj zaujme Most-Híd.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že úlohou opozície je teraz správať sa zodpovedne. "Opozícia nemôže na jednej strane volať po predčasných voľbách a na druhej strane sa tváriť, že tento parlament má legitimitu prijímať legislatívne zmeny," uviedla.

Kaliňákovi ľudia v polícii

Podpredseda SaS Ľubomír Galko pripomenul odchod Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra. Podľa Galka však jeho odchod nestačí. Je presvedčený, že v policajnom zbore sú stále ľudia Kaliňáka. "Vyzývame policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby okamžite odstúpil. Je to nutný krok k základnému upokojeniu situácie, k tomu, aby tu bola nádej na vyšetrenie vraždy novinára a jeho snúbenice a veci, vzťahov, prepojení, ktoré vyplávali na povrch," povedal Galko.

Liberáli v súvislosti so spoluprácou s ostatnými stranami opozície konštatujú, že SaS je samostatná strana a nič ich nezaväzuje k tomu, aby v súčasnosti konali jednotne. "My sme indiferentné politické strany, ktoré sme v opozícii. Zastupujeme tu rôzne skupiny voličov a veríme, že naši voliči našim krokom rozumejú," povedala Blahová s tým, že viac sa k postupu pred voľbami vyjadrí v stredu líder SaS Richard Sulík. Vyjadrenie Igora Matoviča o tom, že je za spoluprácu opozičných demokratických strán pred parlamentnými predčasnými voľbami SaS rešpektuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok