Začal sa maturitný týždeň. Skúška dospelosti čaká tisícky žiakov

TA3 TASR
13.3.2018 09:05

Pre 43.541 žiakov v 707 stredných školách sa začína maturitný týždeň. Študentov čaká postupne slovenčina, cudzí jazyk, matematika a v prípade chlapcov a dievčat maďarskej a ukrajinskej národnosti aj ich materinský jazyk. Elektronickú maturitu tento rok absolvuje 2100 študentov zo 101 škôl.

Viac ako 40-tisíc maturantov

Externý test a slohovú prácu zo slovenského jazyka a literatúry bude v utorok písať 40.202 maturantov. "Z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra to isté čaká ich 1840 rovesníkov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským," uviedlo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Nasledujúci deň budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1.

Maturanti si podľa rezortu školstva najčastejšie vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti 36.328 žiakov. Nasleduje nemčina (3397 žiakov), ruština (870), francúzština (33), španielčina (13) a najmenej žiakov bude maturovať z talianskeho jazyka (3).

Výsledky budú v máji

Vo štvrtok 15.3. čaká 6143 maturantov externý test z matematiky. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 16. marca test a slohová práca z vyučovacieho jazyka (maďarského a ukrajinského) pre žiakov škôl týchto národnostných menšín. "V prípade maďarského jazyka a literatúry ich bude písať 1833 žiakov, ukrajinský jazyk a literatúra čaká 21 maturantov," uviedol rezort školstva.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky z vyučovacích jazykov budú vyžrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko a zverejnené na internetových stránkach rezortu školstva, Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania a Centra vedecko-technických informácií SR.

Výsledky riadneho termínu externej časti maturitnej skúšky si všetky školy môžu prevziať 2. mája elektronickou formou, v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 3. – 4. mája 2018. Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 10.–13. apríla. Opravný termín sa uskutoční od 4. do 7. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok