Pilot havarovaného lietadla sa neriadil pokynmi, prilietal z inej strany

TA3 SITA
13.3.2018 08:19

Pilot lietadla, ktorého nehoda na medzinárodnom letisku v nepálskom Káthmandu si vyžiadala 50 mŕtvych, nepostupoval podľa pokynov kontrolnej veže a k pristávacej dráhe letel z inej strany. Vyjadril sa tak generálny riaditeľ letiska Tribhuvan Raj Kumar Chetri. "Lietadlo nebolo zosúladené s pristávacou dráhou. Veža sa opakovane pýtala pilota, či je v poriadku a odpoveď bola áno," vyjadril sa Chetri.

Pilot havarovaného lietadla sa neriadil pokynmi, prilietal z inej strany
SITA/AP

Podľa rozhovorov medzi pilotom a dispečermi letovej prevádzky pri pristávaní lietadla vznikla zmätočná situácia ohľadom toho, z ktorej strany má stroj pristáť. Podľa nahrávky, ktorú zverejnila webstránka liveatc.net monitorujúca letovú prevádzku, sa ich rozhovory opakovane vracali k tomu, či má lietadlo pristáť z juhu alebo zo severu, pričom dispečer zdôraznil pilotovi, aby stroj otočil.

Príčina nehody je predmetom vyšetrovania. To nariadila vláda. Kancelária premiéra v stanovisku informovala, že sa prípadu bude venovať šesťčlenný tím, ktorý povedie bývalý vládny tajomník.

Lietadlo Dash 8 Q400 bangladéšskej leteckej spoločnosti US-Bangla letelo do Káthmandu z Dháky a na palube malo 67 pasažierov a 4 členov posádky. Tridsaťdva pasažierov bolo z Bangladéša, 33 z Nepálu, jeden z Číny a jeden z Maldív. Stroj podľa manažéra aerolínií Mohammeda Selima dvakrát obletel letisko, lebo čakal uvoľnenie pristávacej dráhy. Podľa svedkyne Amandy Summers lietadlo viackrát zmenilo smer a letelo veľmi nízko. Stroj pri pristávaní následne zišiel z dráhy a potom začal horieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok