Politická kríza vrcholí, organizátori protestov avizujú ďalšie

TA3 TASR SITA ČTK
12.3.2018 21:32

Po dvoch týždňoch na Slovensku vrcholí politická kríza a vládna koalícia sa otriasa v základoch. Po masových protestoch a po vážnych podozreniach z prepojenia politiky a organizovaného zločinu skončil minister vnútra Robert Kaliňák a Most zaviazal svoje vedenie rokovať o predčasných voľbách, čo stavia premiéra Roberta Fica do nezávideniahodnej situácie. Aktuálne udalosti sme s vami sledovali online.

Politická kríza vrcholí, organizátori protestov avizujú ďalšie
SITA

Online sme ukončili.

Aktuálne udalosti môžete sledovať v našom utorňajšom článku.

00:45 Reakcie Veroniky Remišovej, Richarda Sulíka, Borisa Kollára, Alojza Hlinu, ale aj Jána Baráneka sme priniesli v mimoriadnom vysielaní Témy dňa.

00:15 Podľa Antona Hrnka nie je rozhodnutie strany Most-Híd dobré, ale rešpektuje ho. Ako uviedol, národniari sú pripravení na akýkoľvek scenár. "Je to ich rozhodnutie a ich záležitosť. Slovenská národná strana je pripravená aj na predčasné voľby, ale táto vláda musí skončiť riadnym spôsobom. To znamená odmietame akúsi úradnícku vládu, či dokonca nejakú formu prezidentského rozhodovania," uviedol.

23:35 Prezident Andrej Kiska sa k politickej situácii vyjadrí v utorok 13. marca. Potvrdil to hovorca prezidenta Roman Krpelan.

23:20 Stanovisko koaličného Mosta-Híd, ktorý žiada predčasné voľby, je fakticky rozpadom vlády. A v takomto prípade sú predčasné parlamentné voľby najférovejším riešením, uviedol líder opozičnej SaS Richard Sulík.

23:15 Opozičné hnutie OĽaNO víta pondelkové rozhodnutie Republikovej Rady Mosta-Híd. Blížiaci sa pád vlády považuje za zadosťučinenie pre všetkých slušných ľudí na Slovensku. Vyhlásil to predseda hnutia Igor Matovič.

23:10 Vedenie Smeru-SD bude otázku prípadných predčasných parlamentných volieb, po ktorých volá jeho koaličný partner Most-Híd, riešiť v utorok ráno. O postoji najsilnejšej vládnej strany bude následne informovať jej predseda a Robert Fico.

23:00 Pozrite si tlačovú besedu po skončení Republikovej rady strany Most-Híd.

22:40 Most-Híd po niekoľkohodinovom rokovaní republikovej rady napokon oznámil, pre aké riešenie koaličnej krízy sa rozhodol. Strana Bélu Bugára bude rokovať o predčasných voľbách. “Slovensko zažíva veľmi ťažké obdobie,” povedal Béla Bugár s tým, že Most sa k tomu postavil možno ako jediná strana zodpovedne. Novinárom zdôraznil, že o všetkom rozhoduje republiková rada strany. “Od soboty sme intenzívne rokovali s koaličnými partnermi i v rámci strany,” pokračoval Bugár s tým, že oni nikoho zbytočne neobviňovali a boli za medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý má vyšetrovať vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podozrenia s tým súvisiace.

Most po dlhom rokovaní prijal uznesenie nakoniec sa rozhodol poveriť vedenie strany rokovať s koaličnými partnermi o možnosti rokovania o predčasných voľbách. Ak tieto rokovania budú neúspešné, Most vystúpi z vládnej koalície.

21:30 Stále sa čaká na kľúčové vystúpenie Bélu Bugára, ktorý má oznámiť, či Most odíde z vlády. Po návrate z úradu vlády však pokračuje v rokovaniach so straníkmi. Podľa medializovaných informácií zrejme Robert Fico na poslednú chvíľu vyhovel nejakej zo zásadných požiadaviek. Všetko je zatiaľ otvorené.

19:50 Republiková rada Mosta-Híd sa skončila, predseda strany Béla Bugár a predseda poslaneckého klubu Gábor Gál išli na Úrad vlády SR informovať partnerov o výsledku rokovania. Následne sa vrátia a budú na tlačovej besede informovať verejnosť.

"Najskôr ideme informovať partnerov. Nebudem im to odkazovať cez vás," povedal novinárom pri odchode Bugár.

19:30 Medzi novinármi sa v súvislosti s odchodom zo strany Most-Híd skloňujú mená ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, štátneho tajomníka ministerstva práce Ivana Švejnu či štátneho tajomníka rezortu obrany Róberta Ondrejcsáka, nominovaného stranou Most-Híd, i poslancov parlamentu Františka Šebeja a Petra Kresáka. Aké bude definitívne rozhodnutie republikovej rady rozhodnú delegáti v jej závere.

18:45 Už niekoľko hodín rokuje Most-Híd o tom, či odísť z koalície, alebo či pristúpiť na podmienky rekonštrukcie vlády, ktoré mu zrejme ponúkol najsilnejší koaličný partner. Vestibul centrály strany okupujú novinári.

16:40 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko podal trestné oznámenie na odchádzajúceho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysokopostavených policajných funkcionárov. Minulý týždeň hovoril o vážnych podozreniach z využitia "legalizačnej schémy" na milióny eur, napojenej na Kaliňáka a o tom, že bola nariadená jeho diskreditácia.

16:00 Opozícii sa podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze pod návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej poslanci sulíkovcov na nasledujúcej schôdzi NR SR stiahnu všetky svoje návrhy zákonov a nebudú sa zúčastňovať ani na legislatívnom procese. Vyzývajú k tomu aj ostatných.

15:55 Podľa kotlebovcov by boli ideálnym riešením súčasnej situácie na Slovensku predčasné parlamentné voľby. Úradnícku vládu ultrapravičiari nepodporia.

15:20 Republiková rada koaličnej strany Most-Híd v týchto chvíľach rokuje o ďalšom postupe v rámci koalície. Ako potvrdili viacerí delegáti republikovej rady, možnosti rekonštrukcie vlády či odchod Mosta-Híd z vládnej koalície sú stále otvorené. V strane sú podľa Františka Šebeja rozdelení na dve skupiny.

15:05 "Pokračujeme v občianskych zhromaždeniach a vyzývame všetkých občanov, aby sa k nám pridali a vytrvali," avizujú organizátori celoslovenských zhromaždení. Odchod Roberta Kaliňáka im nestačí.

"Jeho odchod musí byť len začiatkom. Začiatkom veľkého upratovania. Pretože je legitímnou požiadavkou občianskej verejnosti, aby sme žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom. Kde vo vládnych kruhoch neexistuje prepojenie na organizovaný zločin,"
uvádzajú s tým, že v Bratislave sa zhromaždenie uskutoční opäť v piatok 16. Marca 2018 o 17:00 na námestí SNP. "Miesta konania ďalších občianskych zhromaždení v regiónoch a vo svete budú čoskoro oznámené," dodávajú.

14:50 S prezidentom Kiskom rokovali o riešení krízy aj národniari. Andrej Danko uviedol, že si navzájom "vymenili postrehy" a hlavnou témou je stále rekonštrukcia vlády.

14:30 "Odchod Roberta Kaliňáka chápem predovšetkým ako jeho osobný príspevok k stabilite, udržaniu demokracie a možnosti pokračovať v pozitívnej politike pre ľudí. Robert bol jedným z najtalentovanejších ministrov vo všetkých vládach, ktoré som viedol," uviedol vo svojom vyhlásení k demisii ministra vnútra premiér Robert Fico.

13:55 Smer preniesol ľuďom do účtov za elektrinu poplatky mafie. Tvrdí to líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič a poukazuje na tarifu za prevádzkovanie systému.

Cez tieto poplatky sa podľa neho ľudia skladajú na výrazne predraženú elektrinu, ktorú slovenské elektrárne musia nakupovať od ľudí, ktorí prevádzkujú slnečné elektrárne. Matovič zároveň upozornil, že licenciu na prevádzku takejto elektrárne dostala aj firma talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu.

13:45 V špeciálnom medzinárodnom newsroome združujúcom investigatívnych novinárov, pracujúcich na témach, ktorým sa venoval zavraždený novinár Ján Kuciak, v súčasnosti pôsobí šesť novinárov z Nemecka, Švajčiarska i Rakúska.

"Mali by sa k nim a pripojiť aj novinári z Talianska, Maďarska, Česka, Chorvátska, ako aj ďalších krajín," informoval hovorca mediálneho domu Ringier Peter Porubský. Dodal, že konkrétne mená a médiá sa spoločnosť z bezpečnostných dôvodov rozhodla verejne neprezentovať.
"Investigatívci pracujú na témach, na ktorých pracoval Ján Kuciak a nestihol ich dokončiť. Zároveň však hľadajú aj nové prepojenia, ktoré sa otvárajú," uviedol Porubský. Dĺžka trvania projektu podľa jeho slov nie je limitovaná. "Chceme dokončiť všetku prácu Jána Kuciaka," zdôraznil hovorca.

13:10 "Sme pripravení na rekonštrukciu vlády ale i na debaty o predčasných voľbách," vyhlásil šéf SNS Andrej Danko po rokovaní predsedníctva strany. Uviedol, že ako zodpovedná politická strana rozmýšľajú, čo bude ďalej.

12:30 Kaliňák sa ku svojmu odchodu z funkcie vyjadril aj na Facebooku.

12:25 Poslanec za hnutie Sme rodina Milan Krajniak považuje rezignáciu ministra vnútra za logické vyústenie toho, čo sa posledné dva týždne na politickej scéne deje. "Ale za hnutie Sme rodina môžem povedať, že kozmetické zmeny vlády už nepomôžu. Mala by odísť celá vláda," uviedol Krajniak s tým, že rozhodnúť o budúcej vláde by mali ľudia v predčasných voľbách. Či odchod Kaliňáka bude koaličným stranám Most-Híd a SNS stačiť, odhadnúť nevedel. Podľa neho to však bude známe najneskôr v utorok.

12:10 Odstúpenie ministra vnútra je vyslovene vynúteným krokom, posledným pokusom o záchranu vlády. Myslí si to politológ Rastislav Tóth, ktorý pripomína, že Kaliňákova rezignácia mala prísť oveľa skôr. "Teraz to skôr pripomína situáciu, keď balón klesá a vy už naozaj potrebujete niečo vyhodiť, aby ste nepadli," opisuje Tóth.

Je presvedčený, že ak by ku Kaliňákovej demisii prišlo pred niekoľkými mesiacmi, dôvera vlády i premiéra Roberta Fica vo verejnosti by bola neporovnateľne vyššia. Tóth je presvedčený, že v tejto situácii, ani po Kaliňákovej rezignácii, sa z koalície nevytratí napätie. "Bude záležať na krokoch Mosta-Híd v budúcnosti, táto strana je totiž teraz tou, na ktorej závisí existencia vlády," pripomenul politológ. Ďalší vývoj a rokovania, no i tvrdosť postoja bugárovcov podľa neho určia, či bude za Kaliňákovou rezignáciou nasledovať ďalšie a či sa dotknú aj ministrov - nominantov iných strán.

11:20 "Odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom. Robert Fico mu do rúk zveril bezpečnosť ľudí na Slovensku a ten si z bezpečnostných zložiek urobil svoju súkromnú armádu. Robert Kaliňák umožnil ľuďom prepojeným na mafiu ovládnuť vedenie elitného policajného útvaru NAKA, ktorú celých 10 rokov zneužíval na boj voči bezbranným ľuďom ako Hedviga Malinová, voči statočným prokurátorom ako Vasil Špirko, opozičným politikom či policajtom," uvádza sa v stanovisku matovičovcov k rezignácii ministra vnútra.

11:15 Odstúpenie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra nestačí, myslí si aj KDH. "Vzhľadom na okolnosti, ktoré sú spojené s brutálnou popravou dvoch mladých ľudí, je požiadavka na odstúpnie Roberta Fica stále aktuálna", uvádza sa v stanovisku strany.

11:15 Minister vnútra mal podľa sulíkovcov skončiť vo svojej funkcii už pred rokmi. "Premárnil všetky príležitosti na slušný odchod. Dnes to nie je nič iné, len taktizovanie strany Smer-SD, ktorá sa potápa a rozpadá," reagovala na jeho odchod SaS.

Kaliňákovu rezignáciu považujú liberáli z hľadiska očisty verejného života od korupcie a mafie za absolútne nedostatočnú. "Kaliňákove pochvalné slová na adresu policajného prezidenta Tibora Gašpara sú veľavravné. Kaliňák síce odchádza, ale jeho ľudia a s nimi aj všetky deformácie v policajnom zbore zostávajú," napísala v stanovisku SaS.
Opozičná strana vidí ako jediné riešenie aktuálnej situácie na Slovensku pád vlády Roberta Fica a predčasné voľby.

11:00 Most-Híd informoval prezidenta Andreja Kisku, ako prebehli rokovania okresných štruktúr o situácii v koalícii a spoločnosti. Informoval o tom predseda strany Béla Bugár, ktorý nepovedal, či strane stačí odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, čo Most-Híd žiadal.

10:55 Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská vraj teraz nie je témou z hľadiska vzťahov v koalícii, otázkou však je, prečo hovorí o požiadavke rekonštrukcie vlády až na úroveň premiéra. Pred rokovaním predsedníctva SNS to novinárom povedal líder strany Andrej Danko.

10:45 Vládu by mal podľa kuloárov opustiť ďalší člen - konkrétne ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tá mala svoj odchod z vládneho kabinetu podmieniť demisiou nielen Roberta Kaliňáka, ale priamo premiéra Roberta Fica. Informuje o tom portál Pluska.sk. Podpredsedníčka Mostu-Híd mala svoje požiadavky oznámiť počas víkendových rokovaní strany.

10:30 Robert Kaliňák, ktorý bol v posledných dňoch pod silným tlakom, po rokoch končí vo funkcii ministra vnútra a podpredsedu vlády. Oznámil to vo svojom vyhlásení, v ktorom sa poďakoval za pokojný priebeh masových protestov. Svoj odchod odôvodnil snahou o zachovanie stability na Slovensku.

10:15 Poslanec Smeru-SD a bývalý prešovský župan Peter Chudík podniká vedľa statku Taliana Diega Rodu, ktorý má byť podľa posledných článkov zavraždeného novinára Jána Kuciaka napojený na kalábrijskú mafiu. Chudík má mať takisto obchodné väzby na ľudí z podtatranského podsvetia. Informujú o tom weby Aktuality.sk, denník Sme a týždenník Trend.

10:00 Ministerstvo zahraničných vecí nemá poznatky o zasahovaní vonkajších subjektov do diania na Slovensku. Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok tak reagoval na výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý spojil slovenskú krízu s démonizovanou postavou konšpirátorov - finančníkom Georgom Sorosom.

09:25 Robert Kaliňák bude mať o 10:00 "vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii".

09:20 Vedenie SNS rokuje aj samostatne. Kľúčovou témou je postup pri aktuálnej kríze. Podpredseda národniarov Anton Hrnko cez víkend naznačil, že SNS by mohla pre nepokojnosť členskej základne žiadať hlavu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej z Mosta-Híd. Či to tak aj naozaj bude, je zatiaľ otázne. "Všetko je otvorené," povedal Hrnko.

Jedinou oficiálnou požiadavkou na zmenu vo vláde však zatiaľ zostáva apel na odchod smeráckeho ministra vnútra Roberta Kaliňáka, po ktorom volá Most-Híd. Jeho predseda Béla Bugár však zároveň dodáva, že rozhodujúci krok musí urobiť Smer-SD. Bugár a Fico spolu rokovali aj cez víkend. K dohode zatiaľ údajne nedospeli. Bugárovci by sa dnes mali stretávať na republikovej rade strany.

09:15 Andrej Kiska dnes pokračuje v rokovaní so stranami v snahe nájsť riešenie politickej krízy, ktorá začala po zavraždení Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. O desiatej predpoludním sa stretáva so stranou Most-Híd a o druhej popoludní s národniarmi Andreja Danka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok