Čižnár je nespokojný, od vyšetrovania vraždy čakal viac

TA3 TASR
9.3.2018 13:50

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nie je spokojný s doterajším priebehom vyšetrovania vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Neznamená to však podľa neho, že sa nepracuje. Zároveň upozornil, že medzinárodný vyšetrovací tím, ktorý sa bude zaoberať objasňovaním vraždy, by mohol vzniknúť na budúci týždeň.

Finalizujú tím

Pre Čižnára je tento tím priorita. "Finalizuje sa zriadenie spoločného slovensko-talianskeho tímu. Členovia medzinárodného tímu sú už vytypovaní," povedal námestník generálnej prokuratúry pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Približne 73 vecí a spisov voči talianskej skupine operujúcej na východe Slovenska sa bude nanovo preverovať. Tie boli ustálené u 11 fyzických osôb a šesť právnických. Generálna prokuratúra SR ich lustruje aj vďaka informáciám z médií.

Šéf prokurátorov priznal, že nie je spokojný s doterajším priebehom vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Výsledky vyšetrovania však podľa jeho slov nezodpovedajú tomu, koľko sa už toho vykonalo. Čižnár chce dosiahnuť viac a spokojný by bol, keby už mali páchateľa. Potvrdil, že pri vyšetrovaní sa pracuje s viacerými motívmi.

"Pokiaľ nebudeme konať rýchlo, tak si postavíme pomník, čo ja odmietam. Pokiaľ bude v mojich silách, tak sa tak nestane," dodal Čižnár. Pripomenul, že slovenské orgány činné v trestnom konaní úzko spolupracujú s kolegami zo zahraničia. V súčasnosti sa podľa Čižnára analyzujú obrovské množstvá dát.

Padali nepríjemné otázky

Generálny prokurátor ďalej informoval, že od šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Antona Šafárika si vyžiadal informácie, ktoré majú. SIS monitorovala osoby údajne napojené na kalábrijskú mafiu na Slovensku. Informácie mali posielať polícii. "Hovoril som s riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom, ktoré boli zasielané priamo polícii a nie na Generálnu prokuratúru SR. Potom si budeme lustrovať a ako s nimi bolo naložené," povedal Čižnár.

Šéf prokurátorov sa v piatok 9. marca stretol aj s europoslancami, ktorí prišli na Slovensko kvôli vražde novinára. "Padali otázky, ktoré boli trochu nepríjemné, ale myslím si, že na všetky odpovedali v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho družky," povedal Čižnár, ktorý nevie, aký bude výstup z tohto stretnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok