Sagan do posledných metrov bojoval o etapové víťazstvo

TA3 SITA
8.3.2018 17:03

Nemec Marcel Kittel z tímu Kaťuša-Alpecin sa stal víťazom 2. etapy na cyklistických pretekoch Tirreno-Adriatico zaradených do prestížneho seriálu WorldTour. Etapa mala štart v Camaiore a po 167 km vyvrcholila očakávaným šprintérskym záverom vo Follonice na západe Talianska.

Vo farbách nového zamestnávateľa

Líder tímu Bora-Hansgrohe, Slovák Peter Sagan, do posledných metrov bojoval o etapové víťazstvo, ale napokon nepredstihol skúseného nemeckého rýchlika. Dvadsaťdeväťročný Kittel sa tešil po prvý raz vo farbách nového zamestnávateľa, vlani si ešte obliekal dres tímu Quick-Step Floors. Tretiu priečku si v rýchlej koncovke vybojoval Talian Giacomo Nizzolo z tímu Trek-Segafredo.

Rovinový a zdanlivo príliš jednoduchý profil štvrtkovej etapy nedával veľa šancí na prevratné zmeny v celkovom poradí. Hneď v úvode sa zrodil únik štvorice pretekárov z tímov mimo WorldTour. Boli nimi Jacopo Mosca (Wilier Triestina - Selle It.), Nicola Bagioli (Nippo - Vini Fantini), Guy Sagiv (Israel Cycling Academy) a Alexander Foliforov (Gazprom - Rusvelo). Po 20 km v úniku si nahnali náskok 5:15 min. Neskôr pokračovalo vpredu už len trio Mosca, Sagiv a Foliforov, čiže bez Taliana Bagioliho. Po 80 km sa jazdci vpredu dostali až na 7:25 min pred pelotón. Potom sa už hlavný balík "zobudil" a začal sťahovať utečencov. Tridsať kilometrov pred cieľom to už bola len jedna minúta. Na druhej rýchlostnej prémii pri prvom z prejazdov cieľom 25 km pred métou bol prvý Mosca, pelotón vtedy zaostával už len o 33 sekúnd.

Tirreno-Adriatico 2018 - výsledky:

2. etapa: Camaiore - Follonica (167 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin 4:12:24 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Giacomo Nizzolo (Tal.) Trek-Segafreedo - obaja rovnaký čas ako víťaz.

Víťazná koncovka

Nasledovali tri záverečné okruhy po 8,4 km v cieľovom meste v provincii Grosseto. Trio na čele ešte chvíľu bojovalo, ale 12 km pred cieľom sa ich dlhý únik skončil. Na méte záverečných 7 km sa odohral pád väčšieho počtu jazdcov, v ktorom sa ocitol Saganov tímový kolega Marcus Burghardt, ale slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe zostal bezpečne vpredu. Dva a pol kilometra pred cieľom čelo kontroloval tím Trek Segafredo, Sagan sa pohyboval približne na 10. mieste. Záverečná takmer dvojkilometrová rovinka popri morskom pobreží už ukázala v plnej kráse najlepších šprintérov. Približne 300 m pred cieľom sa vpredu ocitol Marcel Kittel a za ním Peter Sagan.

Chvíľami sa zdalo, že Sagan v dobrej pozícii Kittela predstihne, ale ten zapol na najvyššie obrátky a záverečné metre si ustrážil do víťaznej koncovky. Peter Sagan je jediný Slovák na Tirreno-Adriatico 2018. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek. Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet. Sagan je aj štvornásobným víťazom bodovacej súťaže na Tirrene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok