Prokurátor popísal legalizačnú schému, má byť napojená na Kaliňáka

TA3 SITA TASR
8.3.2018 13:58

Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko vystúpil pred novinármi a popísal údajnú "legalizačnú schému" na milióny eur, ktorá má byť napojená na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka. Sám minister mal nariadiť jeho diskreditáciu, pre čo naňho Špirko podáva trestné oznámenie.

Súvis s prípadom, ktorý vyšetroval

Špirko podá v najbližších dňoch trestné oznámenie na ministra vnútra za snahu o diskreditáciu jeho osoby. Uviedol to v tlačovom vyhlásení s tým, že vyzval všetkých policajtov, vyšetrovateľov a príslušníkov silových rezortov, ak majú podobnú skúsenosť, aby prehovorili a obrátili sa na generálnu prokuratúru. "Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol takpovediac účelovo stíhaný, za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na pána Kaliňáka," uviedol Špirko.

Podľa Špirka diskreditácia jeho osoby súvisí s prípadom, ktorý vyšetroval ako prokurátor. V rámci neho vyslovila jedna osoba, ktorá bola obvinená z trestnej činnosti za účelom zníženia trestu ochotu vypovedať ako svedok. Táto osoba sa zúčastnila na verejnom obstarávaní sieťových komponentov a technológií pre ministerstvo vnútra. Svedok podľa Špirka v rámci obstarávania opísal sieť spoločností, osôb a finančných vzťahov.

Pán Milan a Peňaženka

Obstarávanie riadil "Pán Milan", podľa svedka osoba blízka ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a tiež bývalému ministrovi financií Jánovi Počiatkovi. Druhým človekom aktívnym v rámci procesu obstarávania bol "Peňaženka". Jeho úlohou bolo vytvárať účtovné pozadie a transakčnú históriu peňazí určených pre "Jana a Roba". Podľa svedka spravoval peniaze z provízii a mal zabezpečiť ich legalizáciu. Provízie podľa Špirka platila aj spoločnosť svedka za to, že že sa mohla zúčastňovať na zákazke.

"Janovi a Robovi" boli podľa svedka postupne vyplatené sumy niekoľkokrát v hodnote státisícov eur. Celý prípad podľa Špirka fungoval v rámci legalizačnej schémy, ktorá pripomínala tú z prípadu B.A. Haus, ktorú ako prokurátor tiež dozoroval. Objem peňazí sa podľa svedka v tejto schéme mohol pohybovať na úrovni až 200 miliónov eur. Rozpracovanie tejto schémy sa podľa Špirka stále nachádza v spise prípadu. Svedok podľa Špirka skonštatoval, že celá zákazka na dodanie komponentov bola účelová a jej cieľom bolo len "vytiahnuť peniaze z ministerstva vnútra v prospech Jana a Roba".

Po angažovaní sa v tomto prípade začal Špirko podľa vlastných slov čeliť vykonštruovaným obvineniam, boli u neho vykonávané prehliadky, odňali mu osobné veci. Bol navyše vyšetrovaný Národnou kriminálnou agentúrou, do ktorej kompetencie podobné prípady nespadajú. Podľa Špirka však jeho prípad do kompetencie NAKA pridelil policajný prezident Tibor Gašpar, pričom zaoberať sa ním začala Národná protikorupčná jednotka.

"Pre mňa vyvstávajú otázniky, komu to malo prospieť," povedal s tým, že jeho rodinní príslušníci boli monitorovaní informačno-technickými prostriedkami a rôzne podozrivé osoby sa napríklad vyskytovali v blízkosti jeho domu. "Štát zneužil prostriedky proti mne, pretože som sa rozhodol vyšetrovať závažnú trestnú činnosť," uviedol s tým, že pokiaľ sa zneužitie štátnej moci ministrom vnútra a vysokými policajnými funkcionármi dokáže, bude to "zásah do základov štátu".

Čelil opakovaným obvineniam

Prokurátor Vasiľ Špirko, ktorý pôvodne dozoroval vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v kauze Ladislava Bašternáka, čelil v minulosti opakovaným obvineniam. V októbri minulého roku čelil obvineniu z prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Ešte predtým v júli 2016 prokurátora obvinili zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Špirka obvinili z toho, že vyťažil informácie od daňového podvodníka Ľuboša V. o podozreniach z trestných činov na ministerstve vnútra a potom ich spísal ako jeho trestné oznámenie. Ľuboš V. ich aj podpísal, no potom podal trestné oznámenie, v ktorom tvrdil, že nevedel, čo robí a prokurátor ho podviedol. Špirko údajne tiež dal trestné oznámenie podpísať zapisovateľke, ktorá však pri úkone nebola prítomná.

V prípade obvinenia z roku 2016 zasiahol generálny prokurátor Jaromír Čižnár a uznesenie o obvinení zrušili. V prípade druhého obvinenia Špirka očistila disciplinárna komisia.

Gašpar: Nedostal som žiadny pokyn

Policajný prezident Tibor Gašpar odmietol, že by mu dal Kaliňák príkaz na Špirkovu diskreditáciu. "Nedostal som žiadny pokyn na diskreditáciu Vasiľa Špirka," vyhlásil s tým, že vyjadrenia o účelovom diskreditovaní kategoricky odmieta. Uviedol tiež, že nevie nič o zákazkách, o ktorých hovoril Špirko. Tvrdí, že nevidel žiadnu legalizačnú schému.

Gašpar ďalej odmieta, že Špirka opakovane obviňovali účelovo. Podľa neho boli dôvody na vznesenie obvinenia. V súvislosti s tým, že Špirko podáva trestné oznámenie na Kaliňáka aj na Gašpara a ďalších vysoko postavených policajných funkcionárov, policajný prezident uviedol, že "každý občan SR môže podať trestné oznámenie, platí to aj o občanovi Špirkovi". Nevylúčil, že sa bude brániť.


"Po podrobnom oboznámení sa s vyjadrením Vasiľa Špirka a po osobnom stretnutí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika so Špirkom, bude Úrad špeciálnej prokuratúry v dohľadnej dobe reagovať," uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok