Sme tou istou demokraciou, presviedčal Fico a vrátil sa k Sorosovi

TA3 TASR SITA
6.3.2018 14:57

Slovensko ostáva tou istou demokratickou krajinou, akou bolo pred vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Tvrdil to pred médiami premiér a šéf Smeru Robert Fico po pracovnom obede s veľvyslancami Únie a USA. Fico sa vrátil ku kritike prezidenta aj ku kontroverzným slovám o Georgeovi Sorosovi.

Nedovolí, aby kydali na republiku

Premiér vyhlásil, že nedovolí, "aby niekto kydal na našu republiku". Opäť zopakoval, že z prezidenta je sklamaný. Fico tvrdí, že od Andreja Kisku by očakával snahu o ochranu dobrého mena Slovenska v zahraničí. Premiér sa vrátil aj k svojim kontroverzným slovám o finančníkovi Georgeovi Sorosovi.

Fico sa opäť spýtal, prečo sa stretnutia Sorosa s Kiskom nezúčastnili ľudia z našej diplomacie. „Ak pán Soros a pán Kiska hovoria, že sa zaoberali Rómami, tak sa musím smiať," dodal. Fico sa zamýšľal nad scenárom po zavraždení novinára, ktorý
podľa neho nevznikal na Slovensku. Pýtal sa, ako sa napríklad mohlo vytlačiť tak veľa odznakov.

Premiér tiež kritizoval Kisku, že bol minulý týždeň na dovolenke. Myslí si, že hlava štátu má chodiť po zahraničí, volať k sebe veľvyslancov a obhajovať dobré meno krajiny. Fico podľa vlastných slov hovoril aj pred veľvyslancami o tom, ako prezident Kiska destabilizuje Slovensko, robí opozičnú politiku, venuje sa politickým hrám a doteraz nič neurobil.

Pondelňajšie vyjadrenie Roberta Fica: 20. septembra 2017, New York, Piata avenue. Pýtam sa, prečo hlava štátu Slovenskej republiky išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno a ten človek sa volá pán Soros.“

Veľvyslanci sa nevyjadrili

Zástupcov ambasád Fico informoval aj o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a zapojení medzinárodných partnerov do vyšetrovania. Požiadal ich o pomoc, ak je to v ich možnostiach. Tiež sa ich opýtal, čo by mohla vláda ešte urobiť, aby bolo vyšetrovanie transparentné. Veľvyslancov tiež oboznámil s tým, že chce priniesť nový prvok, ktorý by mal byť zakotvený aj do legislatívy. Ak príde za ním niektorý zo slovenských šéfredaktorov s tým, že jeho redakcia niečo vážne vyšetruje, dostane pomoc a ochranu bez toho, aby musela prezradiť obsah vyšetrovania.

Veľvyslanci sa k obsahu pracovného obeda nechceli vyjadrovať. „Bolo to súkromné stretnutie,“ povedal novinárom americký veľvyslanec Adam Sterling.

SaS: Vojna ako z obdobia mečiarizmu

Prezident Andrej Kiska začína rokovania s politickými stranami o stabilizácii situácie na Slovensku a koná tak preto, lebo premiérovi Robertovi Ficovi sa to za viac ako týždeň nepodarilo. Hovorca hlavy štátu Roman Krpelan to uviedol v reakcii na výčitky premiéra, ktoré na adresu prezidenta vyslovil na utorňajšom tlačovom brífingu. Krpelan poukázal na celkové správanie premiéra. "Každým krokom destabilizuje spoločnosť,“ uviedol. 

Na premiérove slová reagovala aj SaS. "Robert Fico ťahá Slovensko z civilizovaného sveta do temných kútov organizovaného zločinu, arogancie moci a násilia. Robert Fico je hlavným deštruktérom stability, právneho štátu, slobody a demokracie v našom štáte. Osobná vojna, ktorú vyvolal s hlavou štátu, je vystrihnutá z učebnice mečiarizmu a znamená definitívny rozklad vlády," uvádza sa v reakcii strany. 

"Prosíme občanov, aby sa nenechali uniesť emóciami a svoje rozhorčenie prejavovali pokojnou formou. Očakávame, že demokratické spoločenstvo vo svete vyšle slovenskej verejnosti jasný signál, že spôsoby Roberta Fica sú nehodné lídra členského štátu Európskej únie," dodávajú opozičníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok