PR správa

Druhý ročník kampane METRO Varíme zdravo pre školy bol ešte úspešnejší

PR
5.3.2018 12:28

2 829... Presne toľko porcií pripravil pre žiakov a študentov šéfkuchár METRO Vojto Artz a jeho tím počas tohoročného turné po školách. Cieľom veľkoobchodu METRO bolo priblížiť deťom a mládeži zdravý spôsob stravovania. V 6 školských zariadeniach na celom Slovensku kuchári METRO akadémie pomáhali s prípravou jedál, pričom veľkoobchod dodal potrebné suroviny. Tie sa rátali aj na stovky kg rybieho mäsa, kuskusu, zemiakov, zeleniny a iných prísad podľa receptov Vojta Artza.

Druhý ročník kampane METRO Varíme zdravo pre školy  bol ešte úspešnejší

Z hľadiska počtu navarených porcií bol prekročený výsledok z pilotného prvého ročníka. Vtedy sa podarilo dosiahnuť číslo 2 270. Aj v rámci druhého ročníka úspešnej kampane hrala hlavnú úlohu ryba ako zdravá zložka stravy, pretože podľa odborných názorov je jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Žiaci a študenti z rôznych škôl si tak pochutnali na lososovi, sumčekovi africkom, ale aj ostriežovi.

„Sme presvedčení, že deti by mali mať na tanieri zdravé a plnohodnotné jedlo, ktoré zároveň chutí dobre. Preto sme sa rozhodli pre kampaň Varíme zdravo pre školy a radi ponúkame inšpirácie smerom k novým trendom s využitím jedinečných surovín a zavedením moderných technologických  postupov pri príprave jedál. Chceli sme ukázať, že sa to dá aj v tak náročných podmienkach, akými sú školské jedálne, ktoré si musia strážiť finančné limity, snažiť sa predchádzať plytvaniu s potravinami a zužitkovať všetko dostupné,“ podotkol Martin Krajčovič, PR manažér a hovorca spoločnosti METRO Slovensko.

V rámci druhého ročníka kampane METRO Varíme zdravo pre školy sa varilo podľa nasledujúceho harmonogramu:

  • 1.2.2018: Spojená škola Tilgnerovej v Bratislave                            650 porcií
  • 13.2.2018: internát Technickej univerzity vo Zvolene                     256 porcií
  • 14.2.2018: ZŠ Pavla Jozefa Šafárika, Tornaľa                                  420 porcií
  • 15.2.2018: ZŠ Vendelína Javorku, Žilina                                          200 porcií
  • 20.2.2018: Spojená škola Slančíkovej v Nitre                                  750 porcií
  • 23.2.2018: ZŠ Lamač, Malokarpatské námestie, Bratislava            553 porcií

SPOLU:                                                                                            2 829 porcií


Žiaci aj študenti privítali nové a zdravé chute na svojich tanieroch; veľkým prekvapením pre nich bolo, že pre nich varil známy šéfkuchár. „Môžem povedať, že mnohým nesmierne chutilo a niektorí z nich až teraz zistili, že aj ryba môže byť dobrá. Doma ju totiž nemávajú príliš často,“ zhodnotil Vojto Artz a vyhlásil: „Ideme ďalej...“, čím potvrdil, že v iniciatíve za zdravé stravovanie na školách bude METRO cez svoju akadémiu pokračovať aj v nasledujúcich ročníkoch.

Veľkoobchod v rámci tohto podujatia spolupracoval s Celoslovenskou sekciou školského stravovania, participáciu mali aj krajské metodičky, zodpovedné za stravovanie na školách.

Recepty Vojta Artza, podľa ktorých sa varilo v školských jedálňach

LOSOS  S KUSKUSOVYM ŠALATOM „TABBOULEH“

Suroviny:

LOSOS

Losos filet trim E ( bez kostí a kože)

Citrónová šťava ( citróny)

Olej

Maslo

Soľ

Korenie mleté čierne

Mletá sladká paprika

Mletá rasca

TABBOULEH

Kuskus

Soľ

Vývar zeleninový

Červená cibuľa

Olivový olej

Šery paradajky

Uhorka čerstvá šalátová

 

 

Petržlenová vňať čerstvá

Mäta čerstvá

Čierne mleté korenie

Postup:

LOSOS: Rybu potrieme olejom, osolíme, okoreníme (mletá paprika, mletá rasca, soľ a korenie), pridáme kúsok masla a dáme piecť na 180°C asi na 8-12 minút.

TABBOULEH: Kuskus zalejeme horúcim vývarom a zakryjeme. Necháme 10-15 minút napučať. Zeleninu nakrájame na drobné kúsky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a mätou zmiešame s kuskusom. Ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom.

PEČENÝ OSTRIEŽ S BYLINKOVOU KÔRKOU, STRUKOVINAMI A TALIANSKYM PRELIVOM

Suroviny:

RYBA:

Ostriež nílsky

Olej slnečnicový

Soľ kamenná

KÔRKA ( KRUSTA):

ARO Strúhanka

Petržlenová vňať kučeravá

Citrón (na kôru)

Olej slnečnicový

Maslo 82%

Soľ kamenná

STRUKOVINY:

ARO Šošovica

Krúpy stredné

Soľ kamenná

ARO Vajcia

Bešamel (vlastná výroba)

Petržlenová vňať kučeravá

Olej (na vymastenie pekáča)

 

BEŠAMEL:

Maslo 82%

ARO Múka hladká

ARO Mlieko 1,5%

Soľ kamenná

PRELIV (GREMULÁDA):

 

ARO Olej olivový

Cesnak čerstvý

Citrón na kôru

Petržlenová vňať kučeravá

 

Soľ kamenná

DOPLNOK:

 

Citrón

Postup:

PRÍPRAVA KÔRKY (KRUSTY) A RYBY (CCA 30 MINÚT): Rybu nakrájame na požadovanú hmotnosť porcie. Do mixéru vložíme umyté a prekrojené vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citrónu, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Hneď ako sa hmota zahustí, preložíme do misky a ďalej do nej rukou alebo vareškou zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre ochutená a má jasno zelenú farbu. Touto krustou nahusto posypeme porcie ryby, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pred servírovaním pečieme vo vopred vyhriatom konvektomate alebo rúre na 180°C asi 8 minút. Upečené ryby preložíme na výdaj  do čistej gastro nádoby vedľa seba, aby sme nezdeformovali porcie.

PRÍPRAVA STRUKOVÍN (CCA 2 HODINY): Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka. Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň na 5 hodín vopred, aby napučali.  Potom precedíme, zalejeme čistou vodou a tak isto uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy precedíme, tak isto šošovicu  a necháme odtiecť.

PRÍPRAVA BEŠAMELU (CCA 10 MINÚT): Na masle opražíme do ružova hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou.

DOKONČENIE STRUKOVÍN (CCA 45 MINÚT):  Scedené krúpy a šošovicu vložíme do misy, pridáme vajcia, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Hotovú hmotu degustujeme a dochutíme. Potom preložíme do vymasteného pekáča  a pred servírovaním prehrejeme.

PRÍPRAVA PRELIVU - GREMULÁDY (CCA 10 MINÚT): Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.

SUMČEK S GLAZOVANOU ZELENINOU A PUČENÉ ZEMIAKY

Suroviny

SUMČEK AFRICKÝ

Sumček africký filet chladený

Soľ ( dávka podľa školského predpisu)

Olej

Maslo

Paprika mletá

Rasca mletá

Čierne mleté korenie ( dávka podľa školského predpisu)

GLAZOVANÁ ZELENINA

Koreňová zelenina očistená ( mrkva , petržlen, zeler)

Karfiól

Fazuľka zelená

Špenát listový čerstvý

 

 

Soľ ( dávka podľa školského predpisu)

Maslo

POPUČENÉ ZEMIAKY S MASLOM

Zemiaky

 

 

Maslo

Soľ (dávka podľa školského predpisu)

Petržlenová vňať čerstvá

Postup:

RYBA: Filet zo sumčeka nakrájame na porcie osolíme a okoreníme (paprika, rasca, korenie). Plech potrieme olejom, uložíme ochutené ryby a pridáme kúsky masla. Pečieme pri teplote 180°C asi 8 -12minút ( podľa hrúbky filetu).

ZELENINA: Koreňovú zeleninu nakrájame na kúsky. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, fazuľku, ak je dlhá, prekrájame na menšie kúsky. Všetku zeleninu sparíme vo vode a potom zľahka prehrejeme s maslom. Všetko následne osolíme.

PUČENÉ ZEMIAKY: Uvarené zemiaky osolíme popučíme s maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok