Kiska vetoval zákon, ktorý rieši aj obhliadky mŕtvych tiel

TA3 TASR
23.2.2018 15:40

Národná rada SR bude opäť posudzovať zákon o radiačnej ochrane, ktorý okrem iného rieši poplatok na urgente v nemocnici pre tehotné ženy, zmierňuje podmienky preplácania liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia aj udeľovanie pokút za nepripojenie sa do elektronického zdravotníctva, a tiež upravuje podmienky pri vykonávaní obhliadok mŕtvych tiel.

Kiska vetoval zákon, ktorý rieši aj obhliadky mŕtvych tiel
SITA/Diana Černáková

Vážne pochybnosti

Práve časť o obhliadkach prekáža prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý vrátil zákon poslancom na opätovné prerokovanie. Hlava štátu upozorňuje, že pri prehliadke mŕtveho tela sa majú uplatňovať od 15. marca tohto roka ustanovenia zákona, ktoré majú nadobudnúť účinnosť až 1. januára 2020. Má preto vážne pochybnosti o súlade zákona s Ústavou SR. Odvoláva sa pritom na ústavu a rozhodnutie Ústavného súdu. Ustanovenie navrhuje prezident parlamentu zo schváleného zákona vypustiť.

Po novom sa pri obhliadkach má robiť rozpis povinných služieb. Ten prichádza na rad vtedy, ak v krajoch nie je obstaraný organizátor a na služby nie je prihlásených ani dostatok dobrovoľných lekárov. Po kritike zo strany lekárov špecialistov sa cez zákon o radiačnej ochrane upravilo prechodné obdobie, kedy ich Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nebude zaraďovať do rozpisu na vykonávanie prehliadok.

Zmena pravidiel

Zákon o radiačnej ochrane umožňuje štátu byť pri udeľovaní pokút za nepripojenie sa do elektronického zdravotníctva benevolentnejší. Uloženie sankcie zdravotníkovi tak už nemá byť povinnosťou, ale možnosťou. Zmena pravidiel sa dotkne aj zdravotných poisťovní. Tie už po novom nebudú môcť podmieňovať pripojenie ambulancií či nemocníc do ezdravia uzatvorením "akýchkoľvek zmluvných dojednaní", ktoré s ním nesúvisia.

Právna norma upravuje aj podmienky preplácania liekov na výnimky z verejného zdravotného poistenia. Do konca roka sa majú prechodne zmierniť. Od začiatku roka na ne platia limity, koľko maximálne z ich ceny môžu zdravotné poisťovne uhradiť. Poslanci odsúhlasili, že to vo výnimočných prípadoch môže byť viac ako 90 až 75 percent z ceny. Zákon má tiež oslobodiť tehotné ženy na urgente v nemocnici od poplatku. Znamená to, že ak ho po novom navštívia aj z dôvod "planého poplachu", nezaplatia za ošetrenie desať eur. Zmena mala platiť by mala od polovice marca tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok