Fico stretol prezidenta Mali, požiadal ho o vydanie Kosíka

TA3 SITA
23.2.2018 14:29

Predseda vlády Robert Fico požiadal prezidenta Mali o pomoc pri vydaní odsúdeného bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka. Povedal to po rokovaní predstaviteľov Európskej únie a členských krajín zoskupenia Sahel, združujúceho Mauretániu, Burkinu Faso, Niger, Čad a Mali.

Na Slovensku uznávame nové priority

Na neformálnom summite Európskej rady v Bruseli lídri sa lídri zaoberali najmä stanovením priorít finančného rámca na roky 2021 - 2027. V ňom už nebudú započítané príspevky Veľkej Británie, ktorá patrila medzi tzv. čistých prispievateľov do rozpočtu. Ako informoval Robert Fico, na Slovensku uznávame realitu a aj to, že existujú nové priority. Podľa neho by však politika kohézie aj spoločná poľnohospodárska politika mali ďalej tvoriť základ európskeho rozpočtu.

„Vláda SR je pripravená sa zúčastniť na zvýšení rozpočtu. Vieme si predstaviť, že na kohéziu nepôjde toľko peňazí, ako sme možno očakávali, ale za to chceme veľkú mieru pružnosti. Aby to boli konkrétne vlády, ktoré budú rozhodovať o tom, že tam, kde nejde peniaze využiť alebo minúť, vláda bude môcť veľmi pružne rozhodnúť, ako peniaze použije,“ povedal na brífingu v Bruseli Fico. Doplnil, že v súčasnosti tento krok nie je možný pre veľkú mieru byrokracie pri využívaní eurofondov.

Riešiť migráciu tam, kde vzniká

Lídri hovorili aj o migrácii. Premiér zopakoval, že migráciu treba riešiť predovšetkým v krajinách, kde vzniká. „V4 vrátane Slovenska nikdy nebude súhlasiť so žiadnymi povinnými kvótami. Nikdy nebude súhlasiť s tým, že suverénnej krajine bude niekto určovať, čo má v tejto oblasti urobiť,“ zdôraznil.

Slovensko však dlhodobo prejavuje veľkú mieru solidarity. Krajiny V4 v spolupráci s Talianskom pošlú 35 miliónov eur na pomoc migrantom v Líbyi. Ďalšími 500 000 eurami prispeje Slovensko aj do zvereneckého fondu na zaistenie mieru a bezpečnosti v krajinách Sahelu (Mauretánia, Mali, Burgina Faso, Niger, Čad). „Myslím si, že je to veľmi správna stratégia,“ poznamenal premiér.

Vydanie väzneného Kosíka

Robert Fico využil príležitosť, že na Medzinárodnej konferencii EÚ na podporu krajín Sahelu bol prítomný aj prezident Mali a požiadal ho o pomoc a spoluprácu pri vydaní Ľuboša Kosíka, väzneného v Mali, na Slovensko, pretože tu čelí obvineniam z vážnych trestných činov.

V predvečer summitu sa predseda vlády SR Robert Fico zúčastnil na pracovnej večeri podávanej belgickým premiérom Charlesom Michelom. Spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ale aj s predsedami vlád Bulharska, Fínska, Írska, Luxemburska, Poľska, Portugalska, Španielska a Talianska diskutovali o budúcnosti eurozóny, ale aj o inštitucionálnych záležitostiach EÚ či o migrácii. Podobnú večeru Belgicko zorganizovalo po prvýkrát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok