Ruské kino uviedlo satirický film o Stalinovej smrti, potrestali ho

TA3 TASR
23.2.2018 10:03

Moskovské kino dostalo pokutu za premietanie zakázaného britského satirického filmu s názvom Stratili sme Stalina. Ruské ministerstvo kultúry stiahlo povolenie na uvedenie tohto filmu v kinách v januári, a síce len niekoľko dní pred jeho plánovanou ruskou premiérou, informovala stanica Slobodná Európa.

Ruské kino uviedlo satirický film o Stalinovej smrti, potrestali ho
SITA/AP

Kino Pionier, ktoré sa špecializuje na cudzojazyčné filmy, sa rozhodlo premietnuť inkriminovanú snímku ešte predtým, ako dostalo oficiálnu nótu o danom zákaze, no dva dni po policajnej razii premietanie zastavilo. Súd udelil prevádzkovateľovi kina pokutu 100.000 rubľov (v prepočte 1435 eur). Kino vlastní ruský oligarcha Aleksandr Mamut a je obľúbené medzi ruskou liberálnou elitou.

Film Stratili sme Stalina (The Death of Stalin) režiséra Armanda Iannucciho sa zameriava na mocenský zápas prebiehajúci v bývalom Sovietskom zväze bezprostredne po smrti diktátora Josifa Stalina v marci 1953. Snímka mala svetovú premiéru vlani v septembri na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

Vo filme hrajú Steve Buscemi, Rupert Friend, Jason Isaacs, Michael Palin, Olga Kurylenková a ďalší. Poprední ruskí konzervatívni predstavitelia skritizovali túto snímku ako zosmiešňovanie ruských dejín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok