Bývalého šéfa Drukosu Mojžiša predčasne prepustili z väzenia

TA3 TASR SITA
23.2.2018 09:15

Františkovi Mojžišovi, neslávne známemu bývalému šéfovi nebankovky Drukos, vyhoveli v jeho žiadosti o predčasne prepustenie z väzenia. Súd mu uložil 8,5-ročný trest za podvod, keďže v Drukose pred rokmi prišli o svoje peniaze tisícky ľudí. Pojednávanie prebehlo priamo v Ústave na výkon trestu pre odsúdených v Sučanoch.

Na poškodených myslí každý deň

"Samozrejme, som rád. Všetko zlé, čo som v živote urobil, ľutujem. Ale nikdy by som nepovedal, že ľutujem kroky, ktoré ma sem dostali v tom zmysle, že boli nutné. Nikdy nebolo ich zámerom urobiť niekomu bolesť," povedal Mojžiš krátko po tom, ako vyšiel z pojednávacej miestnosti.

Na otázku, či poškodení ľudia ešte niekedy uvidia svoje peniaze odpovedal, že vo veci podal dovolanie. "Ešte sa v podstate nič neskončilo. Bude to však ťažké, lebo aj môj zdravotný stav je o šesť rokov horší a či to bude možné, uvidíme. Nádej síce umiera posledná, ale je malá. Povedzme si otvorene - tí, ktorí sľúbili, že odškodnia, boli a sú proti," doplnil Mojžiš.


Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos tvrdí, že poškodených ľudí nikdy nechcel podviesť. "Ani som ich nepodviedol. Na to sú dôkazy. Uvažujem nad tými ľuďmi každý deň," uviedol.
Kde skončili peniaze poškodených ľudí, Mojžiš nevie. "Pýtal som sa na to na rôznych súdoch a žiadal ďalšie vyšetrovanie. Bolo vždy odmietnuté," povedal. Podľa Mojžišovho advokáta Róberta Hrončeka súd vo veci nemohol rozhodnúť inak. "Splnil všetky materiálne aj formálne podmienky," uzavrel.

Po dvoch tretinách trestu

Mojžiš žiadal o prepustenie na slobodu po odpykaní si dvoch tretín trestu. "Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a to za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody, za zločin po výkone dvoch tretín uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody, za obzvlášť závažný zločin alebo osoba odsúdená na trest odňatia slobody. Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po dvadsiatich piatich rokoch výkonu tohto trestu," povedal v tomto týždni riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos si právoplatne odpykáva 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu. Najvyšší súd o tom rozhodol v júni 2012. Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica vo februári 2015 nepovolil obnovu konania, o ktorú požiadal Mojžiš a jeho návrh zamietol. Dvadsaťpäťtisíc veriteľov v jeho nebankovkách prišlo o miliónové vklady len preto, že Drukosu naleteli na obrovské zhodnotenie vkladov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok