Grécko si poriadne polepšilo, rating mu zlepšili o dva stupne

TA3 SITA
22.2.2018 11:00

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zlepšila rating Grécka o dva stupne na úroveň B3, keďže krajina smeruje k opätovnému získavaniu financií na trhu po tom, ako sa v lete skončí terajší program núdzovej pomoci.

Napriek zlepšeniu hodnotenia úverovej spoľahlivosti Grécka zo strany Moody's, ktoré nasleduje po podobných krokoch agentúr Fitch a Standard and Poor's, zostáva grécky rating v špekulatívnom pásme. Riziko ďalšieho neplnenia záväzkov zo strany Grécka alebo reštrukturalizácia dlhov voči súkromným investorom sa však podľa Moody's "podstatne zmenšilo".

Agentúra konštatovala, že výhľad hodnotenia Grécka zostáva pozitívny. Nasledovať by mohlo ďalšie zlepšenie, ak reformný program krajiny povedie k pozitívnejším výsledkom, ako sa očakáva, pričom ekonomický rast bude udržateľný a verejný dlh krajiny v pomere k HDP klesne rýchlejšie.

Grécko je závislé od zahraničnej núdzovej pomoci od roku 2010, kedy sa dostalo do vysokého rozpočtového deficitu a stratilo dôveru investorov. Výmenou za núdzové úvery grécke vlády realizovali tvrdé úsporné opatrenia, škrtali výdavky, zvyšovali dane a prijímali rozsiahle reformy. Tretí program núdzovej pomoci zo strany partnerov Grécka v rámci EÚ sa končí v auguste. Potom sa krajina bude musieť pri získavaní financií spoliehať na predaj dlhopisov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok