Francúzi majú nový zákon o migrácii, vyhostenie bude jednoduchšie

TA3 TASR
21.2.2018 14:44

Francúzska vláda predložila svoj prvý zákon o prisťahovalectve. Jeho cieľom je urýchliť vyhosťovanie ľudí, ktorí nesplnili podmienky na udelenie azylu. Podľa ľudskoprávnych organizácií je voči žiadateľom o azyl príliš represívny.

Azylová procedúra sa má skrátiť

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a minister vnútra Gérard Collomb predložili na zasadnutí vlády svoj prvý zákon o prisťahovalectve, ktorý už zožal kritiku od ľudskoprávnych organizácií za to, že je represívny voči žiadateľom o azyl.

Zdroje francúzskej vlády podľa agentúry AP uviedli, že zákon si kladie za cieľ zrýchliť vyhosťovanie ľudí, ktorí nesplnili podmienky na udelenie azylu vo Francúzsku. Okrem toho ponúka aj lepšie podmienky pre tých, ktorým francúzske úrady povolia zostať v krajine. Vláda počíta s tým, že prijatím predloženej právnej normy sa skráti azylová procedúra na najviac šesť mesiacov. Momentálne tento proces trvá asi rok. Ľudskoprávni aktivisti však upozorňujú, že zrýchlená azylová procedúra výrazne obmedzí právo žiadateľov brániť si svoje práva.

Odborári avizovali štrajk

Podľa oficiálnych údajov si v roku 2017 podalo vo Francúzsku žiadosť o azyl viac ako 100.000 ľudí, čo bolo v porovnaní s rokom 2016 o 17 percent viac. Štatút utečenca bol priznaný asi 36 percentám žiadateľov.

Proti vládnemu návrhu zákona sa vo Francúzsku uskutoční viacero protestných zhromaždení. Odborári Francúzskeho úradu na ochranu utečencov a osôb bez štátnej príslušnosti avizovali dokonca štrajk, ktorým chcú upozorniť na "konfúziu" v texte predkladaného zákonného návrhu, určeného na riešenie niektorých aspektov azylovej a prisťahovaleckej politiky.

Národný súd pre udeľovanie azylu je v štrajku už deviaty deň. Jeho zamestnanci sa štrajkom domáhajú splnenia svojich požiadaviek v oblasti organizácie práce, ako aj vyčlenenia finančných prostriedkov na podporné činnosti a ďalšie vzdelávanie svojich zamestnancov. Upozorňujú i na riziká svojej práce v psycho-sociálnej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok