Ropa opäť zlacnela, za pohonné látky zaplatíme menej

TA3 TASR
21.2.2018 13:51

Ceny ropy zaznamenali pokles, keď ich nadol potlačilo posilnenie kurzu dolára, ako aj očakávania ďalšieho rastu produkcie ropy v USA. Cena americkej WTI sa zosunula bližšie k úrovni 61 USD a cena Brentu klesla pod 65 USD za barel (159 litrov).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla do 7.23 h SEČ o 61 centov na 61,18 USD (49,58 eura) za barel. Klesla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent. Dosiahla 64,77 USD/barel, čo predstavuje pokles o 48 centov.

Podľa obchodníkov sa pod pokles podpísalo posilnenie dolára. Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára oproti košu hlavných svetových mien, vzrástol druhý deň po sebe a posunul sa ďalej od 3-ročného minima, ktoré zaznamenal minulý týždeň.

Na ceny okrem toho tlačí aj rastúca produkcia v USA. Najnovšie údaje o ťažbe v Spojených štátoch by malo americké ministerstvo energetiky zverejniť vo štvrtok (22. 2.). Očakáva sa, že ministerstvo oznámi ďalší rast produkcie. Okrem toho sa predpokladá, že rast zaznamenali aj zásoby ropy v USA. Podľa analytikov sa tie minulý týždeň zvýšili o 1,3 milióna barelov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok