Kupujete zájazd? Vládou prešiel zákon, ktorý má chrániť dovolenkárov

TA3 TASR
21.2.2018 12:40

Zabezpečiť vysokú úroveň ochrany cestujúcich pri kúpe zájazdov a spojených cestovných služieb a odstrániť nejasnosti a medzery v súčasne platnej právnej úprave.

Kupujete zájazd? Vládou prešiel zákon, ktorý má chrániť dovolenkárov
SITA/Jozef Jakubčo

Preberá európsku smernicu

To je cieľom návrhu nového zákona o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu a niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu z dielne rezortu hospodárstva, ktorý schválila vláda. Preberá sa ním zároveň príslušná európska smernica.

"Návrhom zákona sa okrem iného zavedú aj nové základné pojmy, pričom okrem užšie špecifikovanej definície zájazdu bude pozitívne aj negatívne vymedzovať nový pojem, ktorým sú "spojené služby cestovného ruchu"," opísal rezort hospodárstva.

Podľa zákona tak každý subjekt, ktorý bude mať záujem ponúkať služby cestovného ruchu spĺňajúce definičné kritériá zájazdov, prípadne spojených cestovných služieb, bude povinný vykonávať tieto činnosti iba v postavení cestovnej kancelárie a výlučne na základe živnostenského oprávnenia.

Upravuje aj zníženie ceny

Okrem doterajších cestovných kancelárií preto budú po splnení zákonom stanovených podmienok povinné získať živnostenské oprávnenie na podnikanie ako cestovná kancelária napríklad aj rôzne ubytovacie zariadenia, prepravcovia, prenajímatelia motorových vozidiel či letecké spoločnosti.

Zároveň bude podľa zákona povinnosťou každej cestovnej kancelárie mať zabezpečenú ochranu pre prípad úpadku v podobe poistenia alebo bankovej záruky v dostatočnej výške. Aby boli v prípade jej úpadku uspokojené všetky nároky cestujúcich.

Súčasne sa má posilniť informačná povinnosť cestovných kancelárií voči cestujúcim. "Návrh zákona tiež bude jasne definovať jednotlivé možnosti zmien v zmluve o zájazde pred začiatkom poskytovania zájazdu," dodal rezort hospodárstva. Návrh zákona bude totiž upravovať aj možnosť zníženia ceny, náhradu škody, možnosť nadviazať kontakt s cestovnou kanceláriou prostredníctvom cestovnej agentúry či povinnosť cestovnej kancelárie poskytnúť cestujúcim pomoc.

Rezort hospodárstva navrhuje účinnosť zákona od 1. januára 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok