Dekriminalizácia drog zatiaľ nebude, Žitňanská ju stiahla z vlády

TA3 SITA
21.2.2018 11:00

Dekriminalizácia drog sa po kritike niekoľkých strán zatiaľ odkladá. Predkladateľka, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, návrh stiahla z rokovania kabinetu.

Na koaličnej rade sa proti schváleniu návrhu postavila Slovenská národná strana. Tá odmieta legalizovať držbu tvrdých drog. Národniari tiež nechcú akceptovať, aby zákon stanovil gramáž drogy, ktorú možno prechovávať. SNS to považuje za scestné. Na stiahnutí sa dohodli lídri vládnych strán.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla po kritike zo SNS, časti Smeru ale aj zo SaS zdôrazňoval, že návrh zákona vychádza z programového vyhlásenia vlády. "Prešiel štandardným legislatívnym procesom, vrátane predbežného pripomienkovania, riadneho medzirezortného pripomienkovania, Radou vlády SR pre protidrogovú politiku, Legislatívnou radou vlády SR. V procese neboli vznesené také pripomienky, na ktorých by sme sa nevedeli s inými rezortmi dohodnúť. Návrh predkladáme bez rozporov," uviedol.

Práve prevencia je podľa jeho slov dôležitou súčasťou návrhu. "Súhlasíme v tomto s názorom odborníkov, ktorí sa pri príprave návrhu zhodli na tom, že v prípade držby nepatrného množstva drogy by mala dostať prevencia prednosť pred doterajšou kriminalizáciou," doplnil. Cieľom návrhu je zároveň podľa neho, aby boli odhaľovaní a prísnejšie trestaní najmä díleri drog a aby za držbu rovnakého množstva drogy boli udeľované rovnaké tresty.

Predložený materiál prinášal dekriminalizáciu prechovávania nepatrného množstva drog pre vlastnú potrebu. Návrh ustanovoval množstvá omamných a psychotropných látok pri postihovaní drogovej trestnej činnosti. Prvýkrát by držba nepatrného množstva mala byť trestaná ako priestupok a až v prípade opakovaného porušenia zákona v priebehu 12 mesiacov ako trestný čin. Mladším ako 18 rokov mala byť okrem pokuty automaticky nariadená aj lekárska diagnostika, absolvovanie sociálneho poradenstva a prípadne aj liečba drogovej závislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok