O prácu prídu stovky ľudí, Rím kritizuje presun na Slovensko

TA TASR
21.2.2018 10:31

Pravidlá Európskej únie prispievajú k tomu, že ekonomicky slabšie krajiny sťahujú pracovné miesta od svojich silnejších konkurentov, tvrdí talianske ministerstvo priemyslu.

Taliani prídu o prácu

Poukazuje pritom na situáciu, keď brazílska spoločnosť Embraco plánuje presunúť produkciu z Talianska na Slovensko. Krok firmy sa stal súčasťou prebiehajúcej predvolebnej kampane.

Ako napísala agentúra Reuters, firma Embraco, ktorú kontroluje americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool oznámila, že svoj závod na severe Talianska vyrábajúci kompresory do chladničiek zatvorí a produkciu presunie do východnej Európy. V Taliansku tak o prácu príde 497 ľudí.

Opozícia krok kritizuje

Potvrdenie týchto plánov prišlo necelé dva týždne pred parlamentnými voľbami v Taliansku. To využili opozičné strany, ktoré dlhodobo obviňujú EÚ z viacerých ekonomických problémov krajiny.

Taliansky minister priemyslu Carlo Calenda preto odcestoval do Bruselu s cieľom presvedčiť eurokomisárku pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovú, že to, čo Slovensko firme Embraco ponúka, je v skutočnosti nelegálna štátna pomoc. Vestagerová by sa k záležitosti mala vyjadriť v stredu.

Podľa Calenda systém nefunguje

"Je evidentné, že systém nefunguje tak, ako by mal," povedal po stretnutí Calenda. Menšie ekonomiky majú podľa neho možnosť vďaka finančnej podpore EÚ ponúkať firmám nižšie prevádzkové a pracovné náklady. "Jedna vec je konkurovať Francúzsku, Nemecku alebo Španielsku prostredníctvom výšky daní, druhá vec súťažiť s tými, ktorí majú omnoho nižšiu úroveň nákladov," povedal Calenda.

Taliansko poukazuje na to, že napríklad Slovensko má v aktuálnom rozpočtovom období 2014 - 2020 možnosť získať v rámci štrukturálnych fondov na podporu ekonomiky okolo 20 miliárd eur. Táto pomoc však podľa Ríma umožňuje SR aj lákať nadnárodné firmy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok