Odmietli obžalobu na kotlebovca Mizíka pre protižidovský status

TA3 TASR
21.2.2018 09:47

Poslanec ultranacionalistov z ĽSNS Stanislav Mizík si zatiaľ môže vydýchnuť. Sudca Špecializovaného trestného súdu odmietol obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vec vrátil prokurátorovi. Zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu.

Žid Herz, slniečkar Kocáb

Kotlebovcom pred časom na sociálnej sieti prekážali "slniečkari" a židovský pôvod ľudí, ktorých ocenil prezident Andrej Kiska. "Rád Bieleho dvojkríža II. triedy udelil českému režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi a tiež Michaelovi Kocábovi - slniečkarovi, ochrancovi cigáňov, moslimov, ktorý vrieskal pri besede na Alexandra Dubčeka: '...to by tak bolo, aby bol Slovák prezidentom'," napísali na sociálnej sieti.

lsns-0a000002-96d6-d855_7f000001-31f1-944d.jpg

Status, ktorý zrejme koncipoval Mizík, spomenul židovský pôvod aj u ďalších dvoch vyznamenaných vrátane Evy Mosnákovej, ktorá prežila holokaust. Iného oceneného, Michala Kaščáka, zasa poslanec označil za organizátora "zvráteného festivalu Pohoda, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, slniečkarstvo a 'zlé jazyky' tvrdia, že sa tam zhromažďujú 'huliči' trávy a iných drog."

O sťažnosti by rozhodoval Najvyšší súd

„Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na S.M. odmietol a vec vrátil prokurátorovi, pretože zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu,“ povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Uznesenie súdu nie je právoplatné, je proti nemu prípustná sťažnosť. „O prípadnej sťažnosti by rozhodoval Najvyšší súd SR,“ pripomenula.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mizíka v januári tohto roka. Polícia poslanca obvinila zo zločinu výroby extrémistických materiálov, zločinu rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia, národa, rasy a presvedčenia.


Podľa ÚŠP sa ako poslanec v januári 2017 podieľal na vyhotovení textového dokumentu s urážlivým obsahom, ktorý bol zverejnený ako status na sociálnej sieti Facebook. Text sa mal týkať udeľovania štátnych vyznamenaní prezidentom. „Z jeho obsahu vyplývalo, že obvinený vyjadruje nesúhlas voči udeleniu štátnych vyznamenaní rôznych stupňov pri príležitosti 24. výročia vzniku SR trom osobám z dôvodu príslušnosti k židovskej národnosti alebo náboženskému vyznaniu,“ povedala vtedy hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Status mal byť následne preberaný a zverejňovaný na ďalších internetových stránkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok